Annons:

  • Halva klassen går ut i sommarjobb efter avklarad utbildning

    Elva elever har genomfört vårens lärlingsutbildning med inriktning mot tillverkningsindustrin på Additivt Teknikcenter och ute hos företagen. Foto: Privat

  • Halva klassen går ut i sommarjobb efter avklarad utbildning

Halva klassen går ut i sommarjobb efter avklarad utbildning

Elva elever har avslutat Hultsfred Lärcenters lärlingsutbildning med inriktning mot tillverkningsindustrin. Fem av dem går ut i sommarjobb.
– Vi tycker att det är helt fantastiskt, säger Linda Ungsäter, en av två rektorer på Hultsfred Lärcenter. 

Annons:

Den tredje omgången av lärlingsutbildningen med inriktning mot tillverkningsindustrin är precis färdig. 

Det är en kortare sammanhållen yrkesutbildning som har tagits fram i samverkan med Hultsfred Lärcenter, regionala företag och i regional samverkan med Vimmerby och Västerviks kommun.

Elva lärlingar har genomfört utbildningen under Roger Hillströms ledning i drygt 20 veckor från januari till juni. 

Hälften går ut i sommarjobb

Nyligen hölls en avslutningsceremoni i Hagadalsparken med tal från rektorerna Aina Kalle och Linda Ungsäter samt utdelning av betyg och intyg. 

– Hälften av eleverna, fem av elva, går ut i sommarjobb inom tillverkningsindustrin trots coronapandemin. Vi ser att den korta utbildningen är ett bra koncept. Vi lägger den på våren för det är så branschen vill ha den så eleverna kan komma ut i sommarjobb. Hälften har fått eller är på väg ut i sommarjobb, säger rektorn Linda Ungsäter. 

Planerar för ny omgång nästa vår

Lärlingsutbildningen är sammansatt av industribranschen och görs till övervägande del ute på arbetsplatser. 

– 70 procent av utbildningen består av arbetsförlagt lärande och resterande 30 procent är teoretiskt lärande, säger Linda Ungsäter och fortsätter:

– När det gäller yrkesutbildningar så har vi branschen med oss i ryggen. Det gör att vi får ut rätt utbildningar som passar till arbetsmarknaden. Det här är en kort lärlingsutbildning på ett halvår, sedan kan man vidareutbilda sig och fylla på med fler kurser.

Blir det en ny lärlingsomgång nästa vår?

– Det är ett bra koncept så vi planerar för nästa år också. Arbetsmarknadsläget kan ha förändrats efter coronapandemin, vilket gör att vi under hösten kommer ha en tät dialog med företagen i regionen och med samverkande kommuner och utifrån detta anpassa utbildningen ytterligare, säger Ungsäter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt