Annons:

  • Fullbokat hos dressinuthyrarna:

    Damiana Cota, Kim Ganerud, Lova Johansson och Areeb Ahmed syns på bilden. Foto: Stefan Härnström

  • Fullbokat hos dressinuthyrarna:

Fullbokat hos dressinuthyrarna: "Jättebra samarbete"

Det märks att svenskarna hemestrar i sommar. Föreningen Smalspåret som hyr ut cykeldressiner vid Björkudd i södra Hultsfred har haft fullt upp. Extra glädjande har varit att så många från kommunen passar på att göra ett besök.

Annons:

Invånarkortet som Dagens Hultsfred tidigare har skrivit om ger alla invånare i kommunen möjlighet att besöka några av turistmålen i kommunen gratis mot att man medtar kortet. Ett kort gäller för ett helt hushåll.

Svenne Rudén från smalspårsföreningen har tillsammans med årets sommarjobbande ungdomar haft bråda dagar med att ta emot bokningar, instruera och servera gästerna.

– Det är massor av bokningar, oftast fullbokat och för de besökare som inte förbokat gäller det att hoppas på att någon avbokar. Vi har tjugo dressiner här som alla är bokade. Ungdomarna här har gjort ett jättebra jobb. Tidigare år har det varit lite si och så, förklarar Svenne Rudén.

– Det är sällan stressigt men besökarna kommer i grupp när vi släpper iväg dressinerna vid klockan nio och på eftermiddagen vid halv två. Då ska man se till att alla förstår och är redo. Vi har hygienartiklar och sprayar dressinerna med sprit efter turerna, berättar Lova Johansson som är en av ungdomarna som jobbar vid hållplatsen i Björkudd.

Extra gratisveckor

Vad gäller social distansering så är sommarjobbarna överens om att folk har vant sig att respektera avståndet mellan varandra.

– Man får lära sig hur man ska bemöta och hjälpa besökarna. Det den stora delen av jobbet och det är nyttigt. Vi jobbar cirka tre veckor här och får träffa massor av människor, konstaterar Areeb Ahmad.

Turen man cyklar är runt elva kilometer lång och avslutas vid Hesjön, alternativt vid sanatoriet i Målilla. Eftersom man haft så högt tryck med hemmabesökare under vecka 30 och 31 har föreningen beslutat att utöka erbjudandet att cykla gratis under även under vecka 32 och 33.

– Vi passar på att bjuda på lite att dricka och godispåsar till barnen. Det är föreningen som står för det, säger Svenne.

Besökare kan välja mellan att boka halv- eller heldag på smalspåret på fyra respektive åtta timmar. Många blir tipsade om dressinerna vid de andra besöksmålen som till exempel Hultsfred strandcamping.

– Rickard och Erica på campingen har berättat för många som kommer hit och vi berättar för våra besökare om deras camping och andra besöksmål. Det är ett jättebra samarbete vi har, fortsätter Svenne.

Majoriteten är svenskar

Vad gäller turisterna så är 95 procent svenskar och många är från regionen. Sommarjobbarna konstaterar att många åker ut på dagsturer eller några dagars semester. Förra året var 85 procent från Tyskland och Nederländerna.

Lova och Areeb är nöjda med sitt sommarjobb och tillsammans med Damiana Cota och Kim Ganerud berättar de om roliga saker och incidenter de fått hjälpa besökarna med under sina jobbveckor.

– Det har varit glömda bilnycklar och sådant. Grejer som man inte tänker på att folk faktiskt kan glömma, säger Damiana.

– Det har varit folk som ramlat men ingen har som tur är gjort sig illa. Vi visar hur man bäst använder dressinen, tillägger Kim.

Öppet till september

Dressinuthyrningen kommer vara öppen en bit in i september men efter semesterperioden går man ner till en avgång om dagen vid klockan tio. Framöver ser Svenne frågor om uthyrningen som måste lösas med kommunen.

– Kommunen vill att vi ska flytta upp uthyrningen till stationen men det skulle betyda nya lokaler, ombyggnation av spåret som kan förhindra framtida trafik av smalspåret om man vill återuppta trafiken mellan Växjö och Västervik och andra saker som vi i föreningen inte har råd med. Besökarna vill åka ner hit där det är grönt och idylliskt. Det är anledningen till varför de är här. Jag tror inte de heller är intresserade av en uthyrning vid stationen. Vi får se hur vi det blir med det.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt