Annons:

Efter kritikstormen – omdebatterad återvinningsstation flyttas nästa år

Så här såg det ut vid återvinningsstationen på Nytorpsvägen i Hultsfred för något år sedan. Nu ska återvinningsstationen flyttas. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Efter kritikstormen – omdebatterad återvinningsstation flyttas nästa år

Nedskräpningen vid återvinningsstationen på Nytorpsvägen i Hultsfred väcker känslor. Under kommande år ska den flyttas till annan plats i Hultsfred. 
– Den kommer vi behöva flytta av olika anledningar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Under måndagens fullmäktigesammanträde fick Lars Rosander chansen att svara på Tommy Rälgs fråga angående problematiken vid återvinningsstationen på Nytorpsvägen i Hultsfred.

Han kom med klara och tydliga besked om att den ska flyttas och få en annan, ännu okänd, placering i staden. Förslag på ny placering har lämnats men FTI har inte pekat ut någon exakt plats. 

– Det är en återvinningsstation som ligger dåligt till. Det behöver egentligen finnas folk som bor i närheten och håller koll på vad som händer. Här på Nytorpsvägen är det långt till boende och arbetstillfällen så det är lätt att det hamnar saker som inte ska hamna där. Beskedet är i alla fall att stationen ska flyttas och den skulle kanske ha flyttats långt tidigare, säger Lars Rosander. 

"Måste flyttas"

En annan förklaring till flytten är den pågående exploateringen av Vartaområdet/Handelsområdet Oskar. 

– Kommunen har meddelat förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) att denna station måste flyttas då den inte kommer kunna vara kvar på den platsen. Återvinningsstationerna ägs och drivs av FTI som arrenderar marken från kommunen, säger Lars Rosander. 

När det gäller belysning, säkerhet samt ordning och reda för ÖSK en ständig dialog med FTI om sådana saker. 

– Den ena återvinningsstationen som man från FTI:s sida har valt att satsa extra på är den vid det ny rivna godsmagasinet vid infarten till de nya lägenheterna vid sjön Hulingen. Viss belysning är på gång och då brukar det bli bättre skötsel från allmänheten, att man respekterar det i större utsträckning.

Station borttagen i Virserum

Med facit i han tror Rosander att det var rätt att ta bort återvinningsstationen på Målillavägen i Virserum. 

– Folk har inte slängt skräp i samma omfattning som man gjorde tidigare. 

Konsekvenserna av den nya lagen om fastighetsnära insamling gör att framtiden blir osäker för övriga stationer. 

– Det finns en utredning som regeringen har skickat på remiss där man vill överföra visst ansvar på kommunerna istället för producenterna när det gäller tidningspapper. 

"Blir ett jäkla liv"

Frågeställaren Tommy Rälg (S) tackade Lars Rosander för svaret och står fast vid sin åsikt att det går för långsamt.

– Det är egentligen en skitfråga men samtidigt en oerhört viktig fråga. Är det någonting man diskuterar i samhällena så är det just sådana saker. Stoppar man inte grejerna i papperskorgen så blir det ett jäkla liv. Det borde ha vidtagits åtgärder vid stationen på Nytorpsvägen för länge sedan. Att ta bort den är det bästa alternativet, säger Tommy Rälg och lägger till:

– Det är bra att det sker 2021, då har vi ett år på oss. Jag skulle önska att ÖSK höll ett extra öga på det och att vi fick ordning på det tidigare. Det är viktigt att det blir fart på det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt