Annons:

Landshövdingens turné inleddes i Hultsfred – här är frågorna som diskuterades

Nye landshövdingen Peter Sandwall träffade kommunledningen i Hultsfreds kommun för ett inledande samtal på torsdagen. På bilden syns Tomas Söreling, Peter Sandwall, Åke Nilsson och Lars Rosander. Foto: Ossian Mathiasson

Landshövdingens turné inleddes i Hultsfred – här är frågorna som diskuterades

Kalmar läns nye landshövding, Peter Sandwall, har inlett sin länsturné. Hultsfreds kommuns kommunledning var först ut och många oliak frågor kom upp till diskussion. 
– Sett ur mitt perspektiv är det ett besök som jag har sett fram emot, säger Peter Sandwall. 

Annons:

Boråsbördige Peter Sandwall har tagit över som chef för länsstyrelsen och kommer närmast från en tjänst som generaldirektör för Försvarsmakten. Han är utbildad nationalekonom och reservofficer och har arbetat inom Finansdepartementet och som fartygschef i flottan. 

Nu har han kommit in i arbetet som landshövding och gjorde på torsdagen sitt första kommunbesök i Kalmar län. Han träffade Hultsfreds kommuns kommunledning med Lars-Erik Rönnlund, Lars Rosander (C), Tomas Söreling (S) och Åke Nilsson (KD). 

– Bland det första som man vill göra som nytillträdd landshövding är att lära känna hela länet, besöka de olika kommunerna och få tidiga kontakter med kommunledningarna. Vi ska lära känna varandra och få ansikten på varandra, säger Peter Sandwall. 

"Hoppas komma tillbaka"

Kommunledningen satte sig ner mot landshövdingen i flera timmar på torsdagsförmiddagen och hann avhandla en hel del punkter. Det blev ett möte i mindre skala till följd av coronapandemin och hela besöket hölls i kommunhusets sessionssal. 

– Vi har pratat om aktuella frågor för Hultsfreds kommun och frågor i samverkan mellan Länsstyrelsen och kommunen på olika sätt. Jag hoppas komma tillbaka, göra ett mer traditionellt kommunbesök och träffa andra delar av verksamheten framöver. Det ser jag fram emot, säger Sandwall. 

De pratade bland annat om fastigheten Batteriet, projektet Herrstorpet för bostäder och behovet av bättre infrastruktur. 

– Det har varit jättebra diskussioner. Det har handlat om alla de delar som kommunen tänker på framåt. Det är bra och kloka initiativ som tas. Batteriet och Herrstorpet är fina planer för att utveckla kommunen. Behovet av infrastruktur och förbättringar i infrastrukturen är utmaningar som delas av hela länet, säger Sandwall. 

Vattenbristen uppe för diskussion

Hultsfreds kommuns teknikinitiativ med Additivt Teknikcenter togs upp under mötet. 

– Det låter framsynt och klokt. 

En annan fråga var vattenförsörjning och torka. 

– Det är ett område som finns högt upp på dagordningen. Man försöker på olika sätt jobba för att motverka vattenbristen och nå ut kommunikativt till alla medborgare. Det är ett arbete som är långt ifrån färdigt och länsövergripande. 

"Väldigt värdefullt"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) var nöjd med det första mötet med nye landshövdingen i Kalmar län. 

– Det är väldigt värdefullt för oss att kunna delge våra synpunkter och tankar. Jag hoppas att vi får visa upp vissa delar av vår verksamhet framöver, säger Lars Rosander.

Är det något speciellt som ni har pekat på och lyft fram?

– Samverkan där vi kan ge och ta och utveckla samverkan. Det har också diskuterats andra frågor kring statens närvaro i form av Trafikverket och Arbetsförmedlingen. Vi redogjorde för vår resa med alla asylsökande och att Migrationsverket lämnar sina lägenheter i vår kommun. Vi har beskrivit vår verklighet när det gäller dessa frågor, säger Lars Rosander. 

Bra insats under flyktingkrisen

Peter Sandwall hyllar Hultsfreds kommun för arbetet under flyktingkrisen. 

– Jag har stor respekt för vad Hultsfreds kommun har gjort från 2015 och framåt. Vi ska ta vara på det vi har lärt oss och se vad vi inte har lärt oss, säger Sandwall. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) berättar att de beskrev läget på arbetsmarknaden och nämnde att kommunens tredje största arbetsgivare, Glamox, avvecklar sin fabrik i Gårdveda. 

Arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred är tomt och enstaka bokade besök kan genomföras där. 

– Arbetsförmedlingen är ingen direkt fråga för Länsstyrelsen men vi ger en beskrivning av läget när de lämnar med 40 anställda och hur det påverkar våra möjligheter, säger Rosander. 

Kompetensförsörjning

Landshövdingen Peter Sandwall gick snabbt in på frågan om kompetensförsörjning av olika slag för att kompetensförsörja verksamheterna som kommunen har. 

– Det behöver tillföras teknisk kompetens, annars är risken stor att kommunen tar kompetensen från andra arbetsgivare på ett sätt som inte gagnar helheten. Det är en nyckelfråga för utvecklingen i länet, säger Sandwall. 

Han tycker att det var ett bra första möte där de hann gå igenom många frågor.

– Frågor kring vattenförsörjning, torka och vattenbrist är uppenbara frågor som vi jobbar mycket med. Jag vill få en bild på hur det ser ut här. Infrastrukturfrågorna är kärnfrågor för länet som helhet och då är det viktigt att få perspektivet från Hultsfred. 

Hur ser din länsturné ut?

– Hultsfred var mitt första kommunbesök i länet. Som planen ser ut så ska jag besöka alla kommuner innan årsskiftet.

"Fokus finns på hela länet"

Att nye landshövdingen vill lära känna hela länet gjorde Tomas Söreling (S) nöjd. 

– Det som gläder mig är när Peter säger att fokus finns på hela länet. Det är oerhört positivt att allt resonemang inte bara är Kalmar-baserat, säger Tomas Söreling.

Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen, tyckte att det var ett bra samtal. 

– Jag tycker att det har varit väldigt värdefullt att vi har fått problematisera så mycket, säger Åke Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt