Annons:

FÖRSTA TOMTEN PÅ HERRSTORPET SÅLD FÖR FLERA MILJONER

Lars Rosander, Åke Nilsson, Åke Bergh, Tommy Rälg och Tomas Söreling tog första spadtaget för Herrstorpet i maj. Nu är första tomten såld till ETC Holding AB. Foto: Arkivbild

FÖRSTA TOMTEN PÅ HERRSTORPET SÅLD FÖR FLERA MILJONER

Startskottet för försäljningen av mark på Herrstorpet är igång. Hultsfreds kommun har sålt den första tomten på Herrstorpet till ETC Holding AB för 4,5 miljoner kronor. 
– Det är det största som har hänt i bostadsbyggande i Hultsfreds kommun på mycket länge, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Annons:

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att föreslå kommunfullmäktige att sälja drygt 10 000 kvadratmeter på Herrstorpet till ETC Holding AB för 4,5 miljoner kronor. Systerbolaget ETC Sol bygger just nu en solcellspark på cirka tolv hektar längs med Silverslättsvägen i Hultsfred och arrenderar dessutom mark vid Älgshult för en kommande solcellspark. 

– Det kommer dröja till december 2024 innan ETC tillträder tomten. Det är glädjande att vi nu föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att godkänna köpekontraktet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

ETC Holding AB har för avsikt att uppföra två flerbostadshus och nio enbostadshus för permanent bruk. 

– Det är ett flerbostadshus med flera våningar och ett radhus som tillsammans innefattar totalt 19 lägenheter. Det blir även nio enbostadshus, säger Lars Rosander. 

"Största som har hänt"

Han gläds åt att ETC blir startskottet för Hultsfreds kommuns nya bostadsområde på Herrstorpet. Det är kvarteret Lerbruket, i riktning mot järnvägsspåret i södra delen av området, som ETC har köpt. 

– Vi har hållit på länge med Herrstorpet och nu pågår arbetena med att anlägga vatten, avlopp och vägar. Det är glädjande att vi har ett köpekontrakt och en kund som är villig av att bygga, säger Rosander. 

Bostäderna kommer byggas i trä och med miljövänliga material och försörja sig helt själva vad gäller energi. 

– Det kommer förhoppningsvis attrahera miljömedvetna personer. Det är bostäder i ett attraktivt läge med utsikt över Hulingen, säger Rosander. 

Hultsfreds kommun för dialog med andra intressenter om tomter på Herrstorpet.

– Vi hoppas och tror att vi så småningom kan sälja fler tomter, både till projektutvecklare och enskilda tomter. Det finns två företag som tittar på tomtområde i norra delen på Herrstorpet. De har ritningar på gång, men utifrån läget med osäkerheter kring inflation, byggkostnader och räntor så avvaktar de tills vidare. Vi får följa utvecklingen och ha en fortsatt dialog med intressenterna, säger Rosander. 

Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, ser positivt på det som komma skall. 

– Det är det största som har hänt i bostadsbyggande i Hultsfreds kommun på mycket länge. Även om det har tagit tid så är det roligt att vi har den första försäljningen klar, säger Åke Nilsson.

"En milstolpe vi har passerat"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) fortsätter på den inslagna vägen. 

– I dessa oroliga tider känns det fantastiskt att vi kan gå ut med att vi har sålt en tomt för 4,5 miljoner kronor. Det känns positivt, säger Tomas Söreling.

Åke Bergh (M), ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, är nöjd med utvecklingen. 

– Det är en lång resa som vi har gjort. Det har varit många hänsynstaganden med tanke på djur och natur och länsstyrelsen har varit på i området av naturliga skäl. Jag tycker att det är en milstolpe som vi har passerat. Nu går vi in i sämre tider, men det är en viktig markering för att vi fullföljer våra tankar. Vi hoppas mycket på området och det kan framöver vara viktigt för hela vår kommun.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt