Annons:

UTEMILJÖN VID HULTSFREDSKOLA SKA FÅ NÖDVÄNDIG UPPRUSTNING

Utemiljön vid Albäcksskolan i Hultsfred ska få ett välbehövligt lyft under 2022. Foto: Ossian Mathiasson

UTEMILJÖN VID HULTSFREDSKOLA SKA FÅ NÖDVÄNDIG UPPRUSTNING

Utemiljön vid Albäcksskolan i Hultsfred är så gott som obefintlig. Nu ska det bli ändring på det. Till 2022 har 2,5 miljoner avsatts till att förändra utemiljön. 
– Önskvärt är att få ett par miljoner till, då kan vi göra något väldigt bra av det, säger barn- och utbildningschefen Martin Snickars. 

Annons:

För drygt ett år sedan lade Lennart Beijer och Rickard Wästerlund från Vänsterpartiet en motion om att utomhusmiljön vid Albäcksskolan i Hultsfred behöver en ordentlig upprustning. 

Motionen tar upp vikten av en god arbetsmiljö för att öka elevernas resultat och förebygga psykisk ohälsa bland unga genom att stimulera till aktivitet och rörelse.

”Det behövs möjlighet till mer aktiviteter inomhus som ungdomarna själva kan vara med och ta fram men fullt förståeligt att inomhusytan är begränsad med tanke på det höga elevantalet. Det är då än viktigare hur utomhusmiljön ser ut och alla som besökt skolan vet att den är under all kritik”, uttryckte motionärerna från Vänsterpartiet. 

"Hon har gjort olika förslag"

Motionen skickades till barn- och utbildningsnämnden och samhällsbyggnadsgruppen för att ha en dialog, titta över vad som pågår och skriva ett förslag till svar.

På BUN:s senaste sammanträde var frågan uppe för diskussion och skolchefen Martin Snickars berättar att det ska hända saker runt högstadieskolan.  

– Redan 2018 träffade stadsarkitekt Sara Dolk och projektchef Jens Karlsson elever på Albäcksskolan där elevrådet hade jobbat fram olika tankar, idéer och önskemål om hur man kunde förbättra utemiljön. Som det är nu så finns det inte så mycket och skolgården har inte så mycket för att aktivera eleverna på, säger Martin Snickars och fortsätter:

– Eleverna har tagit fram flera tankar och förslag som Sara Dolk har fångat upp. Hon har tittat på hur man kan använda elevernas idéer och göra något kring skolgården. Hon har skissat, ritat och gjort olika förslag utifrån elevernas tankar och vad som är möjligt att göra. Det finns inga beslut på hur det ska se ut. 

"Kan förverkliga massa idéer"

I projektet ingår samordning av tre delar runt Sågdammen: Hultsfred Makeover, skolområdet och området vid Hagadal. 

– Det kan vara att man skapar fler sittmiljöer för att umgås utomhus, olika aktiviteter som passar högstadieungdomar och uteklassrum kring dammen. Det går ihop med projektet Hultsfred Makeover där man förnyar och fräschar upp Hultsfred centrum. Man vill fräscha upp hela området kring Albäcksskolan. Det finns många tankar och idéer för hur man ska förbättra området. Det ska bli ett bra område för eleverna på högstadiet och invånarna i kommunen. Här kan man förbättra området och förverkliga massa idéer. Man kan också göra mer vid utegymmet vid Hagadal, vilket kan gynna skoleleverna, säger Snickars. 

2,5 miljoner för genomförande 2022

Avsatta medel finns i Hultsfreds kommuns investeringsbudget för 2021 och 2022 för projektering och genomförande av utemiljön vid Albäcksskolan. 

– 250 000 kronor har satts av i 2021 års budget för projektering, då tar man riktiga ritningar. Det finns också avsatta medel under 2022 för att utföra alla delar i projektet och det handlar om 2,5 miljoner kronor. 

Martin Snickars berättar att det krävs några miljoner till om man ska utföra alla tankar som finns. 

– Det pågår en ansökan om externa bidrag för att göra ännu mer av idéerna som finns. Om allt går vägen så kan det komma någon miljon till. Det är hur mycket medel det finns som avgör hur stort det kommer bli. Kommunen har ändå avsatt en hel del medel för att projektera och utföra arbetet under 2021 och 2022.

Nöjd motionsställare

Albäcksskolan ansökte om ett bidrag (LONA-bidraget från Naturvårdsverket 2016 för att genomföra ett projekt med uteklassrum och naturslinga runt Sågdammen vid skolan. 

– Skolan fick en liten del av det de hade sökt, vilket gjorde att det inte var möjligt att genomföra projektet. Det finns en grupp som tittar på vad man kan söka för statsbidrag för att få utökade medel.

– Jag vet inte hur stor bidragsdelen skulle kunna vara. Önskvärt är att få ett par miljoner till, då kan vi göra något väldigt bra av det.

Motionsställaren Rickard Wästerlund var med som ersättare i nämnden och fick lyssna på genomgången. 

– Han lät nöjd, så tolkade jag det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt