Annons:

  • Avstängd bro ska repareras – öppnar för lättare trafik inom kort

    Bron i Lilla Aby ska öppnas igen om några veckor men det blir bara för personbilar till att börja med. Hur det blir med den tyngre trafiken är oklart. Foto: Privat

  • Avstängd bro ska repareras – öppnar för lättare trafik inom kort

    Här är Trafikverkets karta över bron som ska repareras. Karta: Trafikverket

Avstängd bro ska repareras – öppnar för lättare trafik inom kort

Den unika träbron i Lilla Aby har varit avstängd sedan i höstas. Nu ska den repareras för att kunna öppna och ta emot lättare trafik i slutet av februari. 

Annons:

Träbron över Emån i Lilla Aby är dåligt skick så väg 677 mellan Lilla Sinnerstad och Rosenfors stängdes av för trafik den 1 september. 

Det var under tidig höst förra året som akuta skador hittades på bärande delar av bron. Bron stängdes snabbt för trafik, och därefter följde en särskild inspektion av bron där man hittade flera skador.

Trafikverket upptäckte bland annat en akut skada då en träbalk hade sig så bron visade värre skador än vad de först trodde.  

Bron ska öppna för lättare trafik

I dag meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande att de ska börja reparera bron på väg 677 över Emån i Lilla Aby. Det är ett arbete som planeras bli färdigt under vecka åtta och 

Reparationerna kommer göra det möjligt att öppna bron för lättare trafik igen, det vill säga personbilar. Trafiken kommer efter reparationerna vara begränsad till max tillåtet axeltryck två ton och boggitryck fyra ton. Traktorer och lite tyngre fordon kommer alltså inte kunna köra på bron. Bredden på körfältet blir begränsad till 2,5 meter.

”Vi stärker bron till en nivå där det blir säkert för lättare trafik att använda den. Det kommer vara värdefullt för många i området som använder den här bron till vardags”, säger Magnus Holm, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.
Trafikverket meddelar också att det pågår en utredning för att ta reda på om det går att förstärka bron så den kan återställas för samma trafiklaster som tidigare; bärighetsklass 2 (BK2).

Oklart om bron kan förstärkas

Om utredningen kommer fram till att förstärkningarna går att genomföra så kommer det bli tidigast under sommaren 2021 vid lågvatten. Visar det sig att det inte går att förstärka bron kommer begränsningarna i axel- och boggitryck vara kvar tills vidare.

”Vi måste göra en noggrann utredning för att veta mer om skadorna och om bron kan bli säker för tyngre trafik igen. Jag har förståelse för om de som bor och verkar i närområdet vill ha snabba svar och tycker att det tar tid för oss. Det är ju många som nyttjar bron som påverkas mycket, framför allt lantbrukare och markägare. Men säkerheten måste gå först, vi vågar inte öppna bron utan att veta att den är säker”, säger Magnus Holm i pressmeddelandet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt