Annons:

Nytt rälsbussgarage byggs i Virserum för smalspårsföreningen

Ett garage för rälsbussarna kommer att byggas i Virserum. Foto: Arkivbild

Nytt rälsbussgarage byggs i Virserum för smalspårsföreningen

Ett nytt rälsbussgarage kommer byggas i Virserum. Virserum Sparbank stöttar smalspårsföreningen ekonomiskt.
– Vi har en förhoppning om att detta är sista vinstern rälsbussarna står ute, säger Dennis Blomfeldt, från föreningen Smalspåret Växjö-Västervik.

Annons:

Under lång tid har föreningen Smalspåret Växjö-Västervik letat efter en lösning på problemet med att rälsbussarna från 50-talet står utomhus året om oavsett väderlek. 

Smalspårsföreningen vill naturligtvis skydda rälsbussarna från både regn och snö men också vandalism. 

Då föddes idén till ett rälsbussgarage i Virserum – och nu står det klart att det går i lås. Detta eftersom föreningens ansökan om stöd till Virserum Sparbanks gåvodelegation fått klartecken. 

– Det är mycket betydelsefullt för oss. Jag tar till kraftord, men vi är oerhört tacksamma och oerhört glada på att vi får det här stödet. Det är väldigt skoj och ett kvitto på att vi gör rätt grejer och att det uppskattas. Det är inte bara att få ett bidrag, utan då har man uppfyllt väldigt högt ställda krav, säger Dennis Blomfeldt. 

Gynnar Virserum

Garaget blir en klassisk träbyggnad, som kommer ligga granne med centralföreningens magasin. Smalspårsföreningens förhoppning är att bygget ska innebära mycket positivt för Virserum. 

– Eftersom rälsbussarna kommer att "bo" i Virserum, så kommer i princip alla beställningståg att utgå från Virserum istället för till exempel Åseda. Det gör att pensionärsgrupper, företag på kickoff eller privata sällskap kanske besöker konsthallen, möbelindustrimuseet eller telemuseet. De ska också äta och handla allmänt. 

Sparbankens motivering lyder enligt följande:

"Motiv för beslutet är att projektet är en kulturinvestering, då smalspårsverksamheten väcker stort intresse runt om i landet och till och med i Skandinavien. Deras verksamhet lockar många besökare och resenärer långväga ifrån och sätter därmed Virserum på kartan."

Snart hoppas man kunna komma igång.

– Vi har en förhoppning om att detta är sista vintern rälsbussarna står ute, säger Blomfeldt.

Sparbanken har en policy att inte kommunicera ut vilka belopp det rör sig om. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt