Annons:

HULTSFRED HAR TAPPAT 113 INVÅNARE – PÅ TRE MÅNADER

Hultsfreds kommun har tappat 113 invånare på drygt tre månader. Foto: Ossian Mathiasson

HULTSFRED HAR TAPPAT 113 INVÅNARE – PÅ TRE MÅNADER

Hultsfreds kommun brottas med minskande befolkning. På lite drygt tre månader har de tappat 113 invånare. 
– Klart att det är ovanligt mycket för att vara så här tidigt på en tolvmånadersperiod, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Ekonomichefen Henric Svensson presenterade ramförslaget för 2022 års budget på det digitala fullmäktigesammanträdet på måndagen. 

 

Det som fick många att haja till är att Hultsfreds kommun har tappat 113 invånare (!) på tre månader. 

– Vi har budgeterat för en minskning med 175 invånare från 1 november 2020 till 1 november 2021. Vi minskade med 80 invånare under förra perioden, vilket var väldigt positivt. Desto värre har vi det fram till i dag då vi har minskat med 113 personer sedan den 1 november. Vid samma tidpunkt förra året när vi hade budgetupptakt så hade vi minskat med 35 invånare. Det är en oroväckande utveckling, säger ekonomichefen Henric Svensson. 

Lars Rosander, kommunalråd i Hultsfreds kommun, konstaterar att det är ett stort tapp på några enstaka månader. 

– Det är mycket. I budgeten har vi att vi kan tappa 175 personer under tolv månader och nu är vi uppe i 113 personer på tre månader. Det är klart att det är ovanligt mycket för att vara så här tidigt på en tolvmånadersperiod, säger Lars Rosander. 

"Tror inte att det blir något ras"

Kommunen kommer vid ett senare tillfälle under 2021 ta del av statistik på vilka det är som flyttar härifrån. 

– Det kan till exempel vara att nyanlända flyttar vidare av olika anledningar. Vi får titta lite närmare på statistiken längre fram där kan man se vad det är för personer som flyttar vidare.

Känner du någon oro för att det ska bli en större befolkningsminskning under 2021?

– Nej, jag tror inte att det blir något ras. Det blir kanske de här tre månaderna med ett större tapp, men man vet inte som sagt. Därför är det så viktigt att jobba vidare med att vara en kommun där man trivs och där det finns arbetstillfällen. Boende, fritid, barnomsorg, äldreomsorg och kommunikationer är viktiga delar för att man ska trivas. Vi jobbar vidare med sådana frågor. 

Hur tror du att det kommer se ut på sikt?

– Vår befolkning har minskat sedan 1970-talet och den trenden vänder man inte så lätt. Vi har haft några år med kraftigt ökande befolkning till följd av att vi tog emot många nyanlända. Vi har hela tiden vetat om att det kommer klinga av efter några år, det har alla varit införstådda med. Vi har en viss inflyttning men det är utflyttningen som överskuggar den. Vi ska inte dra alltför långtgående slutsatser av befolkningsminskningen men det är något att observera och ta med i budgetarbetet med hur det kan påverka möjligheterna och ekonomin. 

Ingen oro för budget 2022

I det ramförslag som presenterades på gårdagens fullmäktige ser det ut som att det blir svårt att få ihop nästa års budget. Den nuvarande ramen visar ett resultat på minus 15,9 miljoner kronor.

– Det är inte ovanligt att vi står med ett minus när vi börjar budgetarbetet men jag tror att vi kan ha mer fakta på bordet och har räknat över vad vi har möjlighet att göra fram till midsommar när vi ska ta budgeten. Jag är inte så orolig utan att vi ska kunna få ihop en budget även för nästa år med ett litet överskott. 

Vad kan ni göra?

– Vi får vänta in statsbidrag och har låga räntekostnader. När vi sitter ner i lugn och ro, diskuterar och ser förändringar så ser vi vad vi kan ändra i verksamheterna. Under enstaka år har vi sparat i ladorna och klarar ett sämre år med dessa pengar. Självklart vill vi inte nyttja dem i första taget. Ser vi att det är en långsiktig trend så får vi hela tiden minska i vår kostym i och med att det är färre människor att serva på olika sätt. Vi skjuter till mer pengar till äldreomsorgen i och med att det blir fler äldre. Det blir färre elever i skolorna, vilket gör att BUN behöver anpassa sig till viss del. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt