Annons:

Aktuellt med uppföljare till hemestersatsning – förslag presenteras i kväll

Turistkonsulten Jenni Leppelt (till vänster) berättar att förra sommarens hemestersatsning kan få en uppföljare till sommaren.

Aktuellt med uppföljare till hemestersatsning – förslag presenteras i kväll

Förra sommarens hemestersatsning i Hultsfreds kommun föll väl ut. Nu finns funderingar på en liknande satsning i sommar.
– Jag vill poängtera att det är något som vi undersöker. Inget är klart och det finns inga politiska beslut, säger turistkonsulten Jenni Leppelt. 

Annons:

Hultsfreds kommun lanserade tillsammans med turistaktörerna ett invånarkort till alla kommuninvånare med chans till kostnadsfria besök på turistmål under förra sommaren. 

Notan uppgick till drygt 1 250 000 kronor då kommunen köpte biljetter till ett rabatterat marknadspris till tio besöksmål och övernattningar till nio boendeanläggningar. 

Besöksnäringen fick viktig stöttning i svåra tider och coronapandemin är långt ifrån över. Nu undersöker Hultsfreds kommun vilka aktörer som eventuellt skulle vara intresserade av att medverka i en ny hemestersatsning 2021. 

– Vi har gjort ett förarbete där vi har kunnat lägga upp och presentera ett förslag. Det finns inget som säger att det här kommer bli verklighet men vi har fått indikationer på att vi kan jobba vidare med det, säger Jenni Leppelt. 

Tittar på andra veckor

Det handlar precis som förra året om en satsning för att stötta besöksnäringen och erbjuda invånarna gratis hemester och chansen att vinna övernattningar. 

– Vi hade ett möte med besöksnäringen i januari och gjorde då en scenarioplanering där vi tillsammans försökte komma fram till vad vi tror är möjligt utifrån hur det såg ut då. Tror vi att all vaccinering kommer ske smärtfritt och att vi får öppna gränser? Det var ingen som tänkte i sådana banor utan vi försökte titta realistiskt på det. Vi tror att det kanske blir som 2020 med förhoppningar om att det blir lite bättre. Visst finns det förhoppningar om att vi ska få en lättnad så vi kan röra oss lite lättare men aktörerna ser att det finns ett behov av att få någon typ av stöttning även den här sommaren. 

I kväll kommer ett digitalt informationsmöte hållas för turistaktörer inom boende och tjänster i Hultsfreds kommun. 

– Vi har tagit fram ett förslag så vi ska göra en avstämning med aktörerna. Vi pratar inte om samma nivåer som förra året. Vi har tagit med oss aktörernas synpunkter och det har vi tagit hänsyn till i arbetet med dem. Vi vill att det ska bli bra förslag även om det handlar om betydligt lägre summor. 

Vad är det för förslag?

– I fjol gick vi ut med två högsäsongsveckor och vi såg att det blev för tajt för vissa anläggningar som adderade två veckor till. Det blev bra i slutändan. Jag tror att alla invånare, som ville, fick möjlighet att göra de här grejerna en, två och tre gånger. Nu finns det önskemål om att man kanske ska titta på andra veckor, kanske i juni och augusti. Vi ska inte göra kampanjerna så smala som de var förra året. Det är ändå våra kommuninvånare som ska främjas så de kan semestra på hemmaplan. 

"En bra insats som hjälpte till"

Jenni Leppelt tycker att förra sommarens hemestersatsning föll väl ut och betonar vikten av att stötta både företag och föreningar. 

– Det var en bra insats som hjälpte till. Det är i den andan vi vill fortsätta. Den här insatsen är till för att vi ska kunna ha en långsiktighet med våra föreningar och företag så de kan överleva och finnas kvar inför kommande år. Många av dem lever på det så det är kanske de som lider mest. Sedan har vi den ideella verksamheten med många eldsjälar som lägger timmar i sin förening. Det är värdefullt att de finns. 

Hur mycket pengar har ni att röra er med till denna planerade satsning?

– Det är betydligt mindre pengar. Vi har en ungefärlig budgetram som vi tror kan vara möjlig att få igenom. Utifrån den så kommer vi att boka individuella möten med varje företag för att hitta nivåer på vad som är rimligt och möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt