Annons:

Specialkunskaper krävs för underhåll av byggnader i Hultsfred

Stationsbyggnaden i Hultsfred är en byggnad som ska bevaras och underhållas på rätt sätt. Foto: Ossian Mathiasson

Specialkunskaper krävs för underhåll av byggnader i Hultsfred

Det finns en del äldre byggnader i Hultsfred som behöver tas om hand på rätt sätt. Nu får Hultsfreds Bostäder i uppdrag att ta fram vård- och underhållsplaner för bevarandebyggnaderna. 

Annons:

Hultsfreds kommun har flera fastigheter som innehåller äldre bebyggelse med bevarandebehov. Merparten av byggnaderna är byggda på ett sätt som gör att de faller utanför ramarna för fastighetsavdelningens kunskap om byggnadernas nödvändiga underhåll.  

En konsult med antikvariska kunskaper ska analysera metodval och nödvändiga åtgärder för att ta fram en vård- och underhållsplan. 200 000 kronor har avsatts inom befintlig budget för detta ändamål.

Dessa byggnader ska bevaras

Förslag till bevarandebyggnader är hembygdsparken i Hultsfred, Slättens exercisområdes byggnader, stenkällaren vid Hultsfreds station, stationshuset i Hultsfred och tegelugnen vid Herrstorpet. 

– Frågan är hur ska vi handskas med byggnader som är av äldre kaliber och byggda på ett annat sätt än dagens ramavtal. Det är viktigt att ta hand om byggnaderna på rätt sätt och göra en vård- och underhållsplan för byggnaderna även om det inte finns någin kommunal verksamhet i dem, säger fastighetschefen Mikael Pettersson. 

Mikael Pettersson tycker att det är viktigt att upprätta en vård- och underhållsplan. 

– Folk undrar kanske om vi inte har underhållit byggnaderna tidigare? Jo, det har vi gjort men ibland finns det inte en långsiktig plan. Det är det som är skillnaden. Jag tycker att man ska ha en vård- och underhållsplan. Det var just det som jag äskade pengar till. Det finns nog inget projekt som är så långsiktigt som detta projekt, säger Pettersson. 

"Tänkt på detta sedan 2013"

Vård- och underhållsplanen ska tas fram under nästa år. 

– Jag har god framförhållning. När man har planen så kan man börja planera för vad man vill göra år för år och begära budget för att vidmakthålla de här byggnaderna i ett bra skick.

Hur långt har du kommit i ditt arbete?

– Jag har tänkt på detta sedan 2013. Jag har alltid vetat om vad det är för projekt men det har inte varit lämpligt och jag har inte haft tid. Jag har kanske inte stämt av med kultur och fritid om de tycker samma sak som mig. Nu har jag gjort det. Nu var det läge att göra det. Vi ska kontakta en extern konsult som är insatt i hur byggnadssätten ska vara. Vilken färg ska användas? Vad får man inte laga med för material och vad får man laga med? Det är inget som vi gör själva. Jag får ta in en lämplig konsult som kommer få syssla med det under nästa år. 

Vad händer under 2021?

– Vi kommer inte vila. I hembygdsparken ska vi under hösten rädda en ladugård som håller på att sjunka, marken är så dålig nere vid sjön. Vi har pratat om att måla någon av bevarandebyggnaderna på Slätten. 

Byggnader kan säljas eller rivas

Om det finns övriga byggnader som behöver åtgärdas och inte har kommunal verksamhet och inte klassas som bevarandebyggander kan det bli fråga om utarrendering, rivning eller försäljning. I så fall kommer separata beslut tas för varje enskilt objekt.  

– Antingen säljer man byggnaderna till någon som behöver ha dem. Finns det ingen nytta samtidigt som de är dåliga så kan det bli aktuellt med rivning. Om vi ser värdet i en byggnad så ska vi ha den kvar och ta hand om den på rätt sätt, säger Pettersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt