Annons:

Rektorn ser allvarligt på det inträffade: ”Kunde ha gått mycket illa”

Rektor Fredrik Laapotti ser allvarligt på gårdagens brand på en skoltoalett på Lindblomskolan. Foto: Ossian Mathiasson

Rektorn ser allvarligt på det inträffade: ”Kunde ha gått mycket illa”

Lindblomskolan i Hultsfred fick utrymmas efter brand i ett handfat på en skoltoalett på torsdagen. Rektorn Fredrik Laapotti ser allvarligt på händelsen. 
– Det kunde ha gått mycket illa och jag vill poängtera allvaret, säger han. 

Annons:

Vid lunchtid på torsdagen utlöstes det automatiska brandlarmet på Lindblomskolan efter att någon hade eldat papper i ett handfat. Det uppstod rökutveckling så skolan fick utrymmas och räddningstjänsten kallas till platsen. 

– Det är mycket allvarligt. Som tur väl är så blev varken personer eller byggnad skadad. Det kunde ha gått mycket illa och jag vill poängtera allvaret. Den delen av skolan där brandlarmet är kopplat fick utrymmas. Det skedde i den stora huvudbyggnaden så där gick brandlarmet för alla elever. Det skedde också under lunchtid så många elever var redan ute på rast, säger rektorn Fredrik Laapotti. 

Information till vårdnadshavare

Skolan har gjort en polisanmälan efter kontakt med kommunens säkerhetssamordnare Ulf Bowein och vidtagit flera andra åtgärder till följd av branden. 

– Vi gick omgående ut med information till personal och vårdnadshavare. Vi har bett vår personal att vara uppmärksamma på tecken på vem som kan ha gjort det och vad som ligger bakom branden. Vi vet i dagsläget inget och uppskattar tips. Om någon har sett eller hört något så kan de ta kontakt med polisen, säger Laapotti. 

Hur har eleverna reagerat på händelsen? 

– Många elever har blivit skärrade. Vi övar utrymning två gånger per år så de är vana vid det. Det som blir extra dramatiskt vid en sådan här händelse är att räddningstjänsten kommer till skolan med utryckningsfordon, säger han. 

Han skickar också med en uppmaning till vårdnadshavarna om att de ska prata med sina barn om det i hemmet. 

– Det är jätteviktigt. En liknande händelse kan inträffa i hemmet, på fritiden och i skolan. 

Fokus på förebyggande arbetet

Skolan kommer lägga i en extra växel i det förebyggande arbetet och ha samtal i klasserna. 

– Det finns material från MSB där några ur vår personal kommer jobba vidare med detta ute i klasserna. Vi håller på och planerar ett upplägg. En sådan här händelsen föranleder att vi lägger i en extra växel i det förebyggande arbetet.

Lindblomskolan hade i slutet av 00-talet en omfattande brand som gör att de ser allvarligt på det som har inträffat. 

– Den gången fick allting renoveras och blåsas ut. Det har hänt i modern tid och det gör att vi ser allvarligt på det som har inträffat. Den gången var inga elever inblandade. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt