Annons:

  • Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan

    Hand the Ball-turnén, som besöker många skolor i Småland och Blekinge i mars, stannade till på Lindblomskolan i Hultsfred och spred rörelseglädje så fort barnen fick tag i en handboll. Foto: Ossian Mathiasson

  • Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan

    Anton Söderström, Andreas Sundqvist och Anwar Ismail var delaktiga vid fredagens rastaktivitet i Lindblomskolans multiarena.

  • Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan
  • Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan
  • Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan

Stor rörelseglädje så fort handbollarna plockades fram på multiarenan

Så fort Anton Söderström plockade fram handbollarna blev det full aktivitet på Lindblomskolans multiarena. 
– Vi leker handboll och har inte så hårda regler, säger Anton Söderström, ambassadör för Hand the ball-konceptet som drivs av Svenska Handbollförbundet. 

Annons:

Hand the Ball startades 2017 i syfte att agera plattform för positiv fritid och uppmuntra barn och ungdomar till fysisk aktivitet och samarbete för att förebygga ohälsa genom konceptet med streethandboll. Sedan 2020 ingår verksamheten i Svenska Handbollförbundet, vilket ger distrikt och föreningar möjlighet att få besök av lokala ambassadörer. 

Anton Söderström, handbollsspelare i Hultsfreds HF, är ambassadör i Småland-Blekinge Handbollförbund för detta koncept och besökte Lindblomskolan i Hultsfred under tre dagar i slutet av förra veckan. 

– Vi hört av oss till massa skolor i Småland och är ute på turné under hela mars månad. Lindblomskolan är den tolfte skolan som jag kommer till, säger Anton Söderström. 

Glädje och rörelse på multiarenan

Hand the Ball-konceptet är inte handboll på traditionellt vis utan en betydligt enklare variant av handboll där fokus ligger på flera av grundformerna samtidigt som rörelsen och leken står i centrum. I detta projekt handlar det om att kasta bollar än att sparka på dem. 

– Det är i grunden en rörelsesatsning och ett integrationsprojekt där man använder den gröna, mjuka bollen som medium. När man kommer till multiarenan så ska det vara enkelt att plocka upp en boll och börja aktivera sig oavsett kön eller ålder, det är vad vi vill få till, säger Söderström. 

Massor av barn och ungdomar kom i snabb aktivitet när Anton Söderström plockade fram handbollarna som for omkring på Lindblomskolans multiarena vid lunchtid. Glädjen var stor när de fick springa runt och kasta med bollarna. 

– Det är en vanlig rastaktivitet. Vi plockar fram bollar och ställer upp ett par mål, sedan får man göra lite som man vill. Vi försöker inte ha det så uppstyrt och det behövs inte så mycket när de får några bollar. 

Är förhoppningen att det ska leda till fler handbollsspelande barn och ungdomar?

– Ja, det är en bra bieffekt som går hand i hand med vår satsning. Vi vill få in fler folk i handbollsklubbarna men huvudprojektet är att försöka vända den negativa trenden med psykisk ohälsa och klyftor i samhället. Föreningslivet är en viktig del i det och det blir extra viktigt så här i coronatider när man kan göra en sådan grej. 

"Kommer komma tillbaka"

Andreas Sundqvist, lärare på Lindblomskolan och huvudtränare för Hultsfreds HF:s seniorlag, lovordar konceptet som ska skapa gemenskap och integration. 

– Det betyder jättemycket för vår förening i Hultsfred. Vi vill locka ungdomar till att börja spela handboll och det behövs, speciellt nu när många ungdomar inte får träna på grund av pandemin. Det kan vara bra med en sådan här aktivitet som visar att vi kommer komma tillbaka och då vill vi att barn och ungdomar i Hultsfred med omnejd kommer, säger Andreas Sundqvist. 

Anton Söderström höll i både lektioner och rastaktiviteter på Lindblomskolan i slutet av förra veckan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt