Annons:

De här gatorna i Hultsfreds kommun får ny asfalt i år

Det är flera gator i Hultsfreds kommun som får ny asfalt under 2021. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

De här gatorna i Hultsfreds kommun får ny asfalt i år

Mellan fyra och fyra och en halv miljon kronor läggs på att belägga gator i Hultsfreds kommun med ny asfalt.
– Det är mycket pengar som finns med i årets asfaltsplan, säger Simon Råsbacken, projektledare på Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK). 

Annons:

Det gjordes en gatuinventering 2015 och ska göras en ny i år i och med att ÖSK försöker hålla femårsintervall mellan inventeringarna. 

Nu har ÖSK presenterat vilka gator i Hultsfreds kommun som ska få ny beläggning under 2021. Det har inventerats och prioriterats enligt en åtgärdslista som har lett fram till årets asfaltsplan. 

Asfalteringar för fyra miljoner

Simon Råsbacken på ÖSK berättar att det blir asfalteringar för mellan fyra och fyra och en halv miljon kronor i år.

– Det är bra och viktigt att vi har en stor budget eftersom vi bygger oss en större underhållsskuld. Om man bara ser det till VA-delen så blir skicket mycket sämre på gatorna om man inte gör något. Det funkar inte att man bara lägger på ny asfalt utan man måste kanske göra iordning allting från grunden. Gör man det i rätt tid så räcker det med att man toppar gatorna med en asfalt så det håller, säger Simon Råsbacken och fortsätter: 

– Det händer att vi belägger gator som är i bra skick men det beror på att VA-nätet är dåligt och behöver åtgärdas före asfalteringen. 

Behovet av det kommande beläggningsarbetet är stort. Det blir till exempel många gator i Vena som får ny asfalt och det har sin naturliga förklaring. 

– Även i fjol gjorde vi många gator i Vena och det gör vi för att VA-nätet ser helt okej ut i Vena. Vi behöver inte vara och gräva mer i Vena på länge, då känner vi att det är viktigt att göra färdigt i Vena så mycket vi kan. De flesta gatorna ska hålla 25–30 år innan vi måste göra det igen, säger Råsbacken.

"En stor underhållsskuld"

Asfalteringen i Emmenäs är sedan tidigare så gott som klar och detsamma gäller Vena efter årets beläggningsarbete. 
Hur ser det ut på övriga orter i Hultsfreds kommun?

– Vi ligger lite efter i Mörlunda, det är den ort som vi ligger sämst till med vatten och avlopp. Av den anledningen kan vi inte lägga massa ny asfalt i Mörlunda om man ska dit och gräva inom en snar framtid. Det är så vi försöker jobba så mycket vi kan. Ser vi att VA-nätet ska åtgärdas inom fem-tio år så lägger vi inte ny asfalt där nu.

Det genomförs också stora VA-saneringar på gator i Hultsfreds kommun som leder till att de får ny asfalt men det är inte med i detta projekt, enligt Råsbacken. 

Han betonar vikten av att komma ifatt, ta igen det eftersatta underhållet och höja standarden på gatunätet. 

– Det är jätteviktigt. Om man tittar på både gatu- och VA-nätet så har vi en stor underhållsskuld. I och med att vi har haft fiberutbyggnaden så blir vägstandarden ännu sämre. För att jobba ikapp underhållsskulderna och ligga i fas så läggs det väldigt mycket pengar på både VA- och gatusidan. 

Fakta

ÖSK:s beläggningslistan för 2021:

Järnforsen:

Ringvägen

Hultsfred:

Skolgatan

Lindvägen mellan Snickaregatan-Norra Oskarsgatan

Fabriksgatan mellan Hantverkargatan-Norra Kyrkogårdsgatan

Virserum:

Hasselstigen

Östra vägen

Källgatan

Västra Nygatan

Bergsgatan

Björklidsgatan

Del av Ringvägen väster

Vena: 

Stenkullavägen

Prästgårdsvägen

Sockenvägen

Järnstigen

Källvägen

Skördevägen

Ladubacken

Byvägen

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt