Annons:

  • Hultsfredskonstnären har skapat ytterligare ett frimärke – till Åland

    Bo Lundwall från Hultsfred har gjort ytterligare ett frimärke till Åland som ges ut i början av maj. Foto: Privat

  • Hultsfredskonstnären har skapat ytterligare ett frimärke – till Åland

    Så här ser frimärket ut som Bo Lundwall har designat. Motivet är två åkergrodor. Foto: Privat

Hultsfredskonstnären har skapat ytterligare ett frimärke – till Åland

Bildskaparen och konstnären Bo Lundwall från Hultsfred är aktuell med sin femte frimärksutgivning för Åland Post. Två åkergrodor porträtteras på hans senaste frimärke. 
– Frimärket utges den 7 maj, säger Bo Lundwall.

Annons:

Bo Lundwall har jobbat för Åland Post med jämna mellanrum sedan 2012 och de har vartannat år gett ut frimärken som Hultsfredskonstnären har gjort. 

– Jag har gjort fyra olika utgivningar med totalt 14 frimärken. Jag gjorde fyra olika fågelfrimärken 2013, frimärken med de tre vanligaste jakthundarna på Åland 2015, frimärken med tre olika däggdjur som finns på Åland 2017 och frimärken med fyra olika hackspettsarter på Åland 2019, säger Bo Lundwall. 

Åkergrodor på nya frimärket

Lundwall fick för mer än ett år sedan det senaste uppdraget med att göra ett nytt frimärke som föreställer två åkergrodor. 
Det blir hans femte frimärksutgivning och 15:e frimärke som kommer ut på Åland. Frimärket kommer ut den 7 maj. 

– Åkergrodan ingår i Åland Posts bidrag till årets Europa-tema som går under namnet utrotningshotade arter. Åland har valt ut åkergrodan efter en inventering och menar att åkergrodan är det minst observerade groddjuret på Åland, säger Bo Lundwall.

Hur kom du egentligen i kontakt med Åland Post för att göra deras frimärken?

– De har koll på de övriga nordiska ländernas frimärksutgivningar så jag har gjort sju olika frimärken för posten i Sverige. De fastnade för det jag sysslade med och tog kontakt med mig. Det har blivit fyra utgivningar och nu kommer den femte inom kort, säger han.

Det är inte bara själva frimärket som han gör utan det handlar också om stämplar och förstadagsbrev. Frimärket består av en hane och en hona medan förstadagsbrevet föreställer två hanar som bråkar med varandra för att nå fram till honan. 

– Jag känner till en plats i Linköping så jag åkte dit under två dagar i mitten på april förra året. Det är lektid för åkergrodan där hanarna blir väldigt blå i färgen. Honorna ser ut som en vanlig brunprickig groda. När lektiden är slut så återgår hanen till den bruna nyansen. När jag var i Linköping hade lektiden börjar så det var många grodor på samma plats, minst 100 grodor på en yta av 5x6 meter.

Signerat hundratals förstadagsbrev

Åland ger ut ungefär 15 olika frimärken per år medan Sverige ligger på runt 50 frimärken med olika motiv per år, enligt Lundwall. 

– När frimärket har tryckts får jag ett provtryck för att kolla att färgerna stämmer innan jag skickar tillbaka frimärket. När förstadagsbrevet är färdigt klistrar de på frimärke, stämplar och skickar några hundra kuvert till mig där jag skriver min autograf på lämplig plats. Det finns speciella samlare som samlar på konstnärens autograf på förstadagsbrevet så jag har signerat 300 stycken förstadagsbrev. Jag skickade iväg de signerade breven med det nya frimärket till Åland Post i dag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt