Annons:

Fiberbesked väntas komma inom kort – kommunen överväger ekonomiskt stöd till projekt

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att besked om fiberprojekt i Hultsfreds kommun kommer inom en snar framtid. Foto: Ossian Mathiasson

Fiberbesked väntas komma inom kort – kommunen överväger ekonomiskt stöd till projekt

Lars Rosander (C) blev ombedd att ge en lägesuppdatering för fiberprojekten på fullmäktige – och gav flera glädjande besked. 
– Vi räknar med att få upp ett ärende till kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) inom de närmaste veckorna med aktuella ställningstaganden, säger han under fullmäktigesammanträdet. 

Annons:

Vad händer med fiberprojekten i Hultsfreds kommun? Det var en interpellation som fullmäktigeledamoten Lennart Davidsson ställde till kommunalrådet Lars Rosander (C) inför måndagskvällens digitala sammanträde.

”Jag hör från olika håll att det har gått i stå och folk ringer och undrar vad som händer. Man hör ingen information och det kan vara bra att Rosander i fullmäktige redovisar hur läget ligger till”, sa Lennart Davidsson till DH i fredags. 

Open Infras besked är nära

Lars Rosander gav en klar och informationsrik lägesuppdatering på gårdagens fullmäktigemöte. 

– Vi har numera fibersamordningen hos ÖSK och jag har löpande kontakt med de ansvariga för att checka av läget. Vi räknar med att få upp ett ärende till KSAU inom de närmaste veckorna med aktuella ställningstaganden. Vad gäller de konkreta områdena så är det Flaten-området som är närmast att få färdigfibrerade fastigheter. Det är några enskilda fastigheter där vi kanske får gå in med stöd för att få till fiber, säger Lars Rosander. 

Hösten 2020 tog bredbandsbolaget Open Infra över ett tidigare Telia-projekt med stödmedel för att fibrera landsbygden i södra delen av Hultsfreds kommun.  

– Open Infra håller på att sälja in abonnemang men de har inte fått full täckning så vi väntar på deras startbesked. Som jag förstår det så är det nära nu och tanken är att vi från kommunen får gå in och göra vissa ekonomiska åtaganden i samband med att vi hittar en slutgiltig lösning tillsammans med Open Infra. Det lär ligga inom de närmaste veckorna med att vi ska komma till en sådan överenskommelse och att de ska kunna börja gräva. Jag ser mycket förhoppningsfullt på det. Både pengarna och viljan finns, det är mer att kunna sy ihop det så att utbyggnaden fortsätter, säger Rosander. 

Det finns, enligt Rosander, fler andra aktuella fiberärenden i Hultsfreds kommun. 

– Det kan bli ytterligare bidrag för att få klart alla kostnader vad gäller fiberutbyggnaden i Vena. Vi jobbar på olika sätt vad gäller fiber kring Tillingeby och Hagelsrum. Vi har flera andra enstaka områden där vi tittar på insatser. 

"Positiv till att det ligger så nära"

Han berättar att det kommer i ett samlat dokument från Jens Karlsson på ÖSK inom de närmaste veckorna. 

– Jag längtar efter att få upp ärendet så vi kan komma vidare. Det har gått trögt under de sista åren. Vi hade ursprungligen ganska bra utbyggnad och ligger ganska bra till då vi har haft många driftiga byalag som har gjort det möjligt samtidigt som Telia Skanova byggde ut i våra tätorter. Flaten är i princip klart och vi jobbar med södra kommundelen med landsbygden runt Mörlunda och Virserum. Jag är hoppfull och tror att vi kan se konkreta besked inom de närmaste veckorna. 

Interpellationsställaren Lennart Davidsson (KD) tackade för kommunalrådet Lars Rosanders snabba och klara svar. 

– Jag är väldigt positiv till att det ligger så nära på bordet för det har varit så otroligt tyst ute i bygderna. Det var personer som kontaktade mig för några veckor sedan för att de inte hade fått några svar. De blir frustrerade. Positivt att vi kan gå ut med sådana signaler om att det är på gång. Vi måste få ut fiber på landsbygden för att öka tillgängligheten för de som vill köpa hus på landet, vilket hänger ihop med min motion angående inventeringen av ödehusen på landsbygden, säger Lennart Davidsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt