Annons:

Därför stängs inte hela skolan efter coronautbrottet:

Lågstadiet på Målilla skola håller stängt resten av terminen, medan grundsärskolan och mellanstadiet fortsätter som vanligt. Foto: Ossian Mathiasson

Därför stängs inte hela skolan efter coronautbrottet: "Självklart övervägt det"

Fyra medarbetare och en elev på lågstadiet på Målilla skola har drabbats av covid-19. Nu stängs lågstadiet resten av terminen. 

Annons:

På tisdagskvällen rapporterade Dagens Hultsfred om att lågstadiet på Målilla skola stängs efter flera fall av covid-19. I morse gick kommunen ut med information om att även fritidshemmet stängs med undantag för barn till vårdnadshavare som arbetar i samhällsviktiga verksamheter. 

Eleverna i förskoleklass och årskurserna 1–3 övergår till distansundervisning med tre dagar kvar av terminen. 

– Det är fyra personal och en elev på lågstadiet som har testat positivt för covid-19. Alla dessa personer är i klasser på lågstadiet. Vi har stängt förskoleklass, ettan, tvåan och trean. Fritidshemmet är öppet för barn till vårdnadshavare som har samhällsviktiga arbeten, säger Louise Weinfors Lockström, rektor på Målilla skola. 

Hur många personer har provtagits?

– Vi har uppmanat all personal att testa sig. Jag har ingen uppgift om hur många som har gjort det. En del har redan testat sig och en del har bokat tid till i morgon, säger Louise Weinfors Lockström- 

Ser ni någon oro för spridning till förskolan och mellanstadiet?

– För tillfället har vi bara smittspridning i ett arbetslag. Syftet är att vi ska stoppa smittkedjan så vi hoppas att det kan stanna där. Det är mitt arbetsmiljöansvar att få det att stanna där innan det drar iväg till andra arbetslag. Det har skett i samråd med smittspårningsenheten. 

Har det funnits några tankar på att stänga ner hela skolan med tanke på att det bara är några dagar kvar till sommarlov?

– Med tanke på att vi inte har några bekräftade fall bland personal eller elever på mellanstadiet eller grundsärskolan så kan de vara kvar på skolan. Vi har självklart övervägt det. Skulle det bli ett annat läge så får vi ta det då.

När kan fritids öppna för alla?

– Vårt mål är att vi ska få stopp på smittspridningen och kunna öppna upp i nästa vecka. Jag kan inte veta hur det blir men vi får invänta och se vad personalens resultat visar. 

Vidtar ni några andra åtgärder efter coronautbrottet?

– Vi hade planerat för att kunna ha någon slags skolavslutning men det blir inte så. De som är kvar på skolan får fira i sina klasser. Man tänker till lite extra när det uppstår fall. 

Hur ser du på att förskolan och skolan äter i samma matsal i nybyggda Målilla skola?

– Vi tar mat från olika håll och försöker hålla avstånd mellan elevgrupperna i matsalen. Vi blandar inte elevgrupperna i matsalen. I den mån det går så försöker vi verkligen hålla avstånd. Vi har justerat vissa saker och kommer säkert få justera ytterligare till i morgon när man ser var riskerna finns. Det såg lugnt ut i matsalen i dag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt