Annons:

Återigen står Järnforsen utan butik. Foto: MostPhotos

EXTRA: Butik i kommunen stängd – här är ägarens förklaring

Matbutiken i Järnforsen har stängt. Förutsättningarna fanns inte längre för att kunna driva den vidare.
– Det fanns varken ekonomiska förutsättningar, eller förutsättningar med dagens lokal, säger ägaren Hans-Peter Mange.

Annons:

På nytt står alltså Järnforsenborna och de många inpendlare, som jobbar på någon av ortens företag, utan butik.

Hans-Peter Mange säger sig verkligen ha gjort allt för att kunna fortsätta driva verksamheten. Men i slutet av december gick det inte längre.

– Det är så enkelt att förutsättningarna inte finns för tillfället, säger han. Jag har fightats länge för butiken, men någonstans måste man sätta en gräns.

Flyttade in i gamla kiosken

Hans-Peters fru och dotter övertog butiken i Järnforsen för tre år sedan. Då drevs den under konceptet Handlarn, innan verksamheten i november 2020 flyttades till andra sidan gatan och in i gamla kiosken för att istället bli ett minilivs.

Men nu är alltså den stängd.

– Jag har hållit på i 15 månader att få ordning på förutsättningarna för en framtida service. Men alla pusselbitar har inte fallit på plats. Då fick det bli så här, så får vi se vad som händer framöver.

Tanken satsa på ny byggnad

Hans-Peter Mange berättar att målsättningen varit den motsatta – att satsa.

– Det är flera pusselbitar som måste falla på plats om man ska kunna göra det. Det måste finnas ekonomisk bärighet och vår tanke var att satsa på lokaler anpassade till driften, det blir så tungt annars. Men det föll, alla var inte med på tåget.

Vilka syftar du på då?

– Jag vill inte uttrycka mig på något annat sätt nu, det finns ingen anledning. Utan det är bara tyvärr så läget är.

Hur ser du på framtiden nu i Järnforsen?

– Vi får se vad som händer, men intresset är stort för att vi ska öppna igen. Jag är tillgänglig för att driva den här processen, så jag jobbar på att öppna igen, under förutsättning att alla bitar faller på plats. Just nu drar jag hela bördan för att det ska finnas service i samhället. Det har snackats mycket, men det har aldrig blivit något resultat.

Vad har du fått för reaktioner på stängningen?

– Folk tycker det är jättetråkigt, de var så glada och har tyckt att det fungerat bra. De som är lite insatta i allt har förståelse. Vissa företag har velat gå in med ekonomiskt stöd, men jag kan inte ta emot det förrän förutsättningarna att driva butiken finns. Man kan inte bedriva en verksamhet som är beroende av bidrag, det kan man bara under en uppstartsperiod. Men sedan måste verksamheten bära sig själv, och de förutsättningarna fanns inte nu.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt