Annons:

  • Nu är Hultsfreds första solcellspark invigd – företaget har mer på gång

    ETC Sol har kopplat upp Hultsfreds första solcellspark på nätet. Företagets vd Johan Ehrenberg och kommunalrådet Lars Rosander (C) invigde solcellsparken med ett handslag. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nu är Hultsfreds första solcellspark invigd – företaget har mer på gång

    Det är första fjärdedelen som nu kopplas in och börjar leverera el till Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Nu är Hultsfreds första solcellspark invigd – företaget har mer på gång

Den första fjärdedelen av ETC:s solcellspark i Hultsfred är klar och invigdes på onsdagseftermiddagen. 
– Hultsfred går före i princip alla småländska kommuner när det gäller att bli klimatneutrala, säger ETC:s vd Johan Ehrenberg. 

Annons:

Solcellsparken i Hultsfred är den första som ETC etablerar i Småland. Företagets vd Johan Ehrenberg bjöd på torsdagen in till invigning av deras nya, stora solpark i Hultsfred. Anläggningen invigdes med en handskakning mellan Ehrenberg och kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Det är första fjärdedelen som nu kopplas in och börjar leverera ren el till Hultsfred. Nu är det 2,5 megawatt solceller som producerar ren sol el och fullt utbyggd (cirka tio megawatt) kommer parken göra el till 20 000 lägenheter per dag. 

– Skulle vi inte göra mer än detta så skulle jag ändå vara jättestolt. Det är helt fantastiskt. Jag blir känslosam när jag står här och berättar om projektet. Det är så långa resor man gör i dessa projekt och man stöter på problem längs vägen, sedan är man helt plötsligt här och håller i en invigning. Då är det väldigt många personer som har gjort lite för att resan ska bli klar. Tillstånden går rätt fort när det gäller solparker och det är inte som vindsnurror med tanke på att ingen påverkas negativt, säger Johan Ehrenberg. 

Vilken del i projektet har tagit längst tid?

– Kopplingsarbetet med sladdarna som ska dras från EoN:s elnät till parken har tagit längst tid. Att sätta upp solcellerna har också tagit några månader så det har inte gått av sig själv. Jag måste säga att det är en fantastisk plats för solceller, säger Johan Ehrenberg. 

Då ska parken vara fullt utbyggd

Han betonar under invigningen att ”Kiras öken”, platsen för solcellsparken, är optimal. 

– Att inte använda sådan här mark till energi är slöseri. Istället håller folk på och sätter solceller på kyrkor och andra byggnader, varför då? Det finns hur mycket mark som helst som inte är kossornas mark. 

Den första delen av parken är klar och har kostat 24 miljoner kronor. Tanken är att det återstående arbetet ska inledas till våren. 

– Jag hoppas vara klar 2024. Platsen kallas för Kiras öken, men Kira har gett sin välsignelse till att området får fortsätta heta Kiras öken men vi döper om det till Kiras solpark. 

Vad ser du för utmaningar i det arbete som återstår innan parken är helt klar?

– Det är bara en tidsfråga och en investeringsfråga. Vi kommer även bygga en solpark söder om Hultsfred och då blir det samma resa. Först gör man en liten bit för att alla ska veta att solparken finns och sedan bygger man upp solparken i förhållande till vilket behov och vilken efterfrågan det finns. 

Är det ett projekt som går igång när ni är klara med solparken på ”Kiras öken”?

– Vi kommer nog jobba parallellt med projekten. Det blir en paus här till följd av olika elnätsanledningar och då kan vi jobba i Älgshult. 

"Vi kommer inte härifrån"

Det är, enligt Johan Ehrenberg, otroligt många människor som har stöttat projektet och gått in med pengar. 

– Om vi inte hade kunnat visa att det är på riktigt så hade de tröttnat med all rätt. Snacka går ju, skillnaden är att vi har gjort det och nu står en fjärdedel av solparken klar. 

Ehrenberg tycker att Hultsfred har enorma fördelar genom att det finns ytor som inte används. 

– Flera klimatmedvetna personer, som bor i Hultsfred, mejlade oss och sa att här i Hultsfred finns plats för en solpark. Jag blev mycket förvånad. Vi undersökte saken och sedan var det bara att rulla på. 

Företaget har fler projekt på gång i Hultsfred. 

– I och med att vi har en park här så är vi fast i Hultsfred och det känns jättebra. Vi kommer inte härifrån och kan inte flytta solcellerna. De kommer stå här i 40 år. Solcellerna håller i 40 år med tillräckligt hög effekt, sedan dalar effekten och producerar mindre och mindre el. Om 40 år kommer det finnas mycket, mycket billigare solceller att sätta upp. 

"Förverkligar det han tar sig för"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) är glad för att företaget har valt att etablera sig i Hultsfred. 

– Det är häftigt att de har kommit så här långt och att man får vara med och inviga parken tillsammans med Johan. Han pratar entusiastiskt om projektet och det är kul att han lyckas förverkliga det han tar sig för, säger Lars Rosander. 

Vad blir vinningen för Hultsfreds kommuns del?

– Att det totalt produceras mer miljövänlig energi gynnar hela samhället. Just för Hultsfred ger det uppmärksamhet just nu och vi har fler solparker på gång. Det blir givetvis bra för vår statistik, att andra aktörer investerar i miljövänlig el i Hultsfred. Det ska underhållas och skötas så det blir en del arbetstillfällen även om det mesta sköter sig själv. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt