Annons:

Hultsfredsföretag i konkurs –

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Hultsfredsföretag i konkurs – "Höga elpriser spiken i kistan"

Prozvets i Hultsfred AB, tidigare Hultsfred Svets och Mekaniska, har försatts i konkurs sedan man tappat två kunder som började köpa sina detaljer utomlands.
– De höga elpriserna blev spiken i kistan, säger delägaren Patrik Göransson.

Annons:

Allt började egentligen med att materialpriserna skenade, vilket företaget hade svårt att få gehör för hos sina kunder.

– Det gjorde att vi tappade en stor sågverkskund som stod för hälften av vår omsättning. De tyckte det var för dyrt i Sverige och flyttade sin tillverkning utomlands, berättar Patrik Göransson.

”Farligt redan där”

Utöver det hade Prozvets i Hultsfred, som sysslat med sedvanligt verkstadsmekaniskt arbete, två kunder på vardera 25 procent.

– Så det var egentligen farligt redan där, att vi bara hade tre kunder. Vi lyckades inte riktigt bredda portföljen som vi hade hoppats på sedan vi köpte upp företaget Hultsfred Svets och Mekaniska 2019, säger Patrik Göransson.

– När vi sedan tappade ytterligare en av de två resterande kunderna, som också började köpa sina detaljer mer gynnsamt utomlands, började vi jobba för en likvidation. Vi hade för avsikt att sälja våra inventarier och vi hade inga stora skulder, så det var inte långt borta att vi lyckats avveckla företaget utan en konkurs. Men – de höga elpriserna blev spiken i kistan.

Omplacerat personal

Eksjö Tingsrätt beslutade att försätta Prozvets i Hultsfred AB i konkurs i torsdags, vilket Oskarshamns-Tidningen var först med att berätta.

Företaget har haft tre anställda i Hultsfred, men vid själva konkursen var det bara en kvar som omplacerats internt inom koncernen, till moderbolaget Prozink i Aneby.

2019 köpte Patrik Göransson och hustrun Kinna upp inkråmet av Hultsfred Svets och Mekaniska, som företaget fick heta sedan bolaget startats om efter att Hultsfred Svets och Montage gått i konkurs fyra år tidigare.

– De var en av våra största kunder till vårt företag i Aneby ända tillbaka till 90-talet. Vi tyckte det var tråkigt att det skulle behöva lägga ner, så vi ville försöka rädda upp det, förklarar Patrik Göransson.

Fick en drömstart i Hultsfred

Det såg också lovande ut i början.

– Vi kunde faktiskt både utöka med nya samarbeten och ta med oss en stor sågverkskund så vi fick en drömstart genom en miljonorder vi fick omgående. Det var till och med mer gynnsamt än vi hade räknat med och hoppades kunna växa med fler anställda.

Men, fortsättningen blev inte som man hoppats.

– Det är faktiskt första gången jag är med om att vi blivit tvungna att kasta in handduken på det här sättet, säger Patrik Göransson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt