Annons:

EXTRA: TVÅ STORA TIDNINGAR I LÄNET LÄGGS NED

Tidningarna Östran och Nyheterna läggs ned med i stort sett omedelbar verkan. Foto: MostPhotos

EXTRA: TVÅ STORA TIDNINGAR I LÄNET LÄGGS NED

Tidningsdöden i länet fortsätter. Efter 24 Sveriges konkurs i somras meddelar Gota Media i dag att två anrika produktioner läggs ned med omedelbar verkan. Det handlar om Nyheterna och Östra Småland.

Annons:

"Sista numret ges ut inom kort." Det är det bistra beskedet som Gota Medias styrelseordförande gav till personalen på förmiddagen i dag. 

– Det är en sorgens dag för tidningarnas duktiga och lojala medarbetare, men också för journalistiken i Kalmar län, som nu blir en röst fattigare, säger Gunilla Persson, chefredaktör på Östra Småland/Nyheterna.

Skälet till nedläggningen är förstås en sämre ekonomi: 

”På grund av stora ekonomiska förluster under lång tid har Gota Media bestämt sig för att det inte längre är hållbart att ge ut tidningen, utan i stället läggs den ned.”

Hade 200 anställda

Det är två anrika tidningar och fornstora giganter som nu försvinner från mediamarknaden. "Östra Småland har funnits sedan 1928 och Nyheterna sedan 1923. När tidningarna var som störst 1990 hade Östra Småland AB omkring 200 anställda, och en gemensam upplaga på cirka 25 000 exemplar", skriver tidningarna. 

I bolaget Östra Småland AB, som gett ut tidningarna, finns det 14 fast anställda journalister och tre vikarier. Alla förlorar sina jobb. 

Tidningen har länge burits upp av presstödet, men inte ens det räcker nu enligt Gota Media som tog över tidningarna 2011. 

"Östra Småland AB har i över tio år haft lönsamhetsproblem. Positionen som andratidning har inneburit ett svagt mottagande på annonsmarknaden och i den stora digitala omställning som dagstidningsbranschen befinner sig i har tidningen haft svårt att vinna marknadsandelar. Trots att riksdagen gav presstödssystemet förlängt liv till 2023 räcker inte stödet till", skriver man. 

"En sorglig dag"

Bennie Ohlsson är styrelseordförande i Gota Media och i Östra Småland AB:

– Det här är en sorglig dag för Östra Småland och Nyheterna, de anställda och för tidningens alla trogna abonnenter. Men det här är det ärligaste sättet att hantera en svår situation. Tidningen har visat sig vara i ett läge där det inte finns någon bra lösning och då är det mest ansvarsfulla att göra en kontrollerad nedläggning, säger Bennie Ohlsson till tidningen. 

I dag har tidningen en upplaga på 6 000 exemplar. Det är 7 000 färre än när Gota Media tog över 2011. Förra året gjordes en förlust på knappt fyra miljoner kronor. 

Östra Småland och Nyheterna har mestadels behandlat kommunerna Oskarshamn och Kalmar. 

Delägts av arbetarrörelsen

Tidningarna har delägts av Östra Småland Intressenter AB, som i sin tur ägs av arbetarrörelsen i Kalmar län. 

– Det är med stor sorg som vi konstaterar att Gota Media har fattat beslut om att avveckla tidningen. I första hand går våra tankar till alla medarbetare som drabbas, säger Peter Wretlund som är ordförande för Östra Småland Intressenter AB. 

"Östra Småland intressenter AB har som minoritetsägare (9 %) och utifrån de resurser som vi har inte kunnat påverka Gota Medias beslut. I slutet av oktober gavs information till oss som minoritetsägare. Gota Media har under de senaste nio åren täckt förluster på över 100 miljoner kronor och hela tiden brottats med vikande antal prenumeranter och annonsintäkter", skriver arbetarrörelsen i ett pressmeddelande. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt