Annons:

Starka känslor när Family House slutar med kontanter

Företagets beslut att sluta använda kontanter har rört upp känslor på sociala medier. Foto: MostPhotos

Starka känslor när Family House slutar med kontanter

Trots att sedlar och mynt används alltmer sällan väcker Family Houses beslut att inte ta emot kontanta betalmedel kraftfulla reaktioner, framförallt på sociala medier.

Annons:

Färre och färre svenskar använder kontanter. Enligt Riksbanken utgör kontanter endast 6 procent av de betalningar som sker i Sverige och enligt Svensk Handel accepteras inte kontanter av närmare 20 procent av affärerna inom sällanköpshandeln.

Ändå blir många människor upprörda av att butiken Family House i Hultsfred sedan nystarten valt att inte hantera kontanter. På sociala medier uttrycks starka känslor, nedsättande kommentarer och uppmaningar till bojkott. Butikschef Therese Kjellman menar att själva kontantlösheten inte utgör något problem, men är bekymrad över den jargong som utvecklats sedan frågan uppmärksammats.

– Det är väldigt tråkigt när det blir såhär med sociala medier, särskilt på en såhär liten ort. Det skadar oss mycket när det blir så negativa tongångar. Har man de här synpunkterna är man hjärtligt välkommen in i butiken och prata med oss här. Vi finns ju här för kunderna, de är det viktigaste vi har. Under de månader vi har haft öppet är det någon enstaka som har tagit upp frågan med oss här i butiken men mig veterligen har ingen gått härifrån irriterad. Vi hjälper den som inte har kontanter.

Betalar från sin egen Swish

Om en kund som vill betala kontant har jämna pengar kan någon som jobbar i butiken ta emot dem och betala med sitt eget kort, eller med Swish, förklarar Therese Kjellman. Det är såpass få kunder som enbart använder kontanter att den här typen av okonventionella lösningar inte utgör något problem, menar hon. Det finns även en insättningsautomat i gallerian som kan vara behjälplig.

– Om man bara kommer in här så löser vi problemet, försäkrar hon. 

Men varför valde ni att sluta med kontanter?

– Det blev en naturlig övergång nu vid nystarten. Dels är det en fråga om personalsäkerhet och ett sätt att minska smittspridningen, men sedan kostar det också väldigt mycket att hantera kontanter. Sätta in, skaffa växel – kontanter är dyrt helt enkelt. Det är fortfarande tuffa tider för oss och vi gör allt vi kan för att överleva. Många bäckar små, det här är en av dem. 

Annons:

Henrik Nestor

henrik@henriknestor.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt