Annons:

Vill se fri skolfrukost – valt ut lämplig skola för pilotprojekt

Lennart Davidsson och Folke Pleijert (KD) vill att kommunen provar fri skolfrukost som ett pilotprojekt på Emådalskolan i Mörlunda. Foto: Pixabay/Ossian Mathiasson/Privat

Vill se fri skolfrukost – valt ut lämplig skola för pilotprojekt

Folke Pleijert och Lennart Davidsson (KD) vill att Hultsfreds kommun startar ett pilotprojekt med gratis skolfrukost. En satsning man vill ska inledas på Emådalskolan i Mörlunda.

Annons:

Man motiverar sitt val av skola med att det går en stor andel elever som åker skolskjuts på Emådalskolan. Och att de ofta behöver lämna hemmet långt före skolstart, vilket gör att de även har ett pressat morgonschema hemma. 

– Det serveras redan i dag frukost i skolmatsalen till de barn som går på fritidshemmet Lärkan och det borde därigenom vara relativt enkelt att genomföra praktiskt, skriver herrarna Pleijert och Davidsson i en motion till Hultsfreds kommunfullmäktige.


Lennart Davidsson, ledamot i kommunfullmäktige, och Folke Pleijert, ledamot i partiavdelningens styrelse, understryker att skolan och dess undervisning är en av, om inte den allra viktigaste kärnverksamheten för kommunen och dess framtid.

– Stora resurser och ansträngningar läggs på att skapa bästa möjliga miljö för barnens lärande. Men vad gör vi för att maximera barnens mottaglighet för kunskapen, frågar de sig.

Varje satsad krona gav fyra tillbaka

De har tittat på en långstudie kring den svenska skollunchen, The Review of Economic Studies, som visar att varje satsad krona gav fyra tillbaka när det gäller barnens livstidsinkomst. 

– Reformen hade också en tydlig utjämnande effekt mellan olika grupper i samhället, där effekten på barn från mer utsatta familjer var större även om den positiva påverkan var tydlig inom alla grupper, skriver man i motionen.

Frukostvanor kan kopplas till inkomst

"I en annan undersökning, Frukostbarometern 2021, påvisas även i dag skillnader i frukostvanor som kan kopplas till inkomst där en större andel av barnen med föräldrar med högre inkomst äter frukost regelbundet. I samma undersökning anger 97 procent av rektorerna att en bra frukost förbättrar elevernas koncentrationsförmåga", skriver man. 

Med det som bakgrund vill partikamraterna se att det snarast ges möjlighet för Emådalskolans elever att serveras frukost före skoldagens början.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt