Annons:

M tappar röster – inte mandat:

Johan Svensson, etta på moderaternas kommunlista, följde valvakan från hemmet i Järnforsen och kunde glädjande konstatera att alliansen i Hultsfred ser ut att stärka sin position. Foto: Ossian Mathiasson

M tappar röster – inte mandat: "Bra när en kompis lyckas"

Moderaterna ser ut att behåller sina fyra mandat i Hultsfreds kommunfullmäktige trots något färre röster.
– Det är riktigt roligt att alliansen stärker sin position i kommunen, jag vill gratulera KD till ett bra genomfört val, säger Johan Svensson.

Annons:

Johan Svensson är moderaternas förstanamn i kommunvalet. De preliminära siffrorna visar att partiet backar något procentuellt sett, från 8,5 procent av rösterna vid valet 2018 till 8,1 procent.

Men det påverkar inte antalet mandat, som det ser ut så här långt, utan partiet står kvar på fyra.

Vad har du för kommentar till det?

– Med tanke på de förändringar som sker, så tycker jag att det är bra att vi behåller vår position. Sedan hade det gärna fått bli fler mandat, men jag kan ändå känna att det är starkt att vi behåller våra fyra, om det nu blir så här. Så det känns bra, säger Johan Svensson.

KD går framåt två mandat, ni står kvar på fyra. Är det något ni kunde gjort annorlunda för att stärka er position?

– Vi kunde varit ännu tydligare med att vi är näringslivets röst. Det tycker jag framkommit lite för lite, inte bara hos oss, utan överhuvudtaget. Man kan hoppas alla ska inse hur viktigt det är att vi har ett näringsliv, annars har vi inga pengar alls att röra oss med. 

Du sa innan valet att det skulle bli mer fokus på näringslivet om M skulle få en starkare röst. Vad tänker du kring det nu?

– Vi kommer driva på den frågan hårdare och poängtera vikten av detta. För har vi inget starkt näringsliv har vi inga pengar att blomstra för på andra punkter. Vi har ingen egen sedelpress, de ska komma någonstans ifrån, säger Johan Svensson och tillägger:

– Och jag tror inte att det blir några problem att få med oss övriga samarbetspartier i den frågan, utan där är vi överens. Vi vill ju klättra på näringslivsrankingen, där ligger vi alldeles för lågt i kommunen.   

Gratulera KD

Johan Svensson vill passa på att gratulera KD, som enligt de preliminära siffrorna ökar sina mandat från fyra till sex.

– KD ökar två mandat, och det är inte på bekostnad av oss utan de mandaten tas från ”rätt håll” så att säga. (Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser ut att tappa ett mandat vardera, reds anmärkning). Jag är glad för deras skull och vi har samarbetat bra under många år, så det känns bara bra när en kompis lyckas. Det stärker den allians vi har, det är jätteroligt.

Vad tror du är anledningen till att majoriteten tycks stärka sin position från 23 till 25 mandat?

– Jag tror kommuninvånarna ser det vi åstadkommit under åren bakåt och det känns som det fungerar väl. Det tror jag folk ser och uppskattar.

Är det någon enskild fråga som varit avgörande, tror du?

– Nej, ingen särskild fråga, utan det är nog helheten man ser. Man ser att det händer saker på alla orter, vi förstärker en hel del på skolor och förskolor, det händer saker med näringslivet, där företagen får chans att etablera sig eller expandera och det är ordning och reda med våra vägar, även om det inte alltid är vi som handhar de frågorna, så har vi ändå tryckt på. Det händer mycket positiva saker i kommunen, sedan kunde det hända mycket, mycket mer. Men med de pengarna vi har till förfogande, händer det mycket positiva saker. Jag tror det är det väljarna ser.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt