Annons:

V siktade på ett mandat mer – förlorar ett:

En bild från valvakan på Hotell Hulingen, där Lennart Beijer följde valresultatet tillsammans med sina partikamrater. Foto: Lotta Madestam

V siktade på ett mandat mer – förlorar ett: "Idag är det deppigt"

Vänsterpartiet tycks tappa ett mandat i kommunfullmäktige. Partiets förstanamn på valsedeln, Lennart Beijer, tvingas konstatera att väljarna blir färre.
– Det var inte meningen, vi skulle haft ett nytt mandat i stället, säger han.

Annons:

Vänsterpartiets starke man Lennart Beijer är dämpad på rösten. Han tyckte det var tungt redan på valvakan när riksdagssiffrorna började redovisas.

– Och inte var jag gladare när jag vaknade, utan dessutom förlorar vi ett mandat i Hultsfred som det ser ut nu. Vi tycks gå från fyra till tre, säger han.

Preliminära siffror visar att Vänsterpartiet får 6,3 procent av rösterna i kommunvalet i Hultsfred, jämfört 8,2 procent vid förra valet.

Vad tänker du är anledningen till det?

– Vi har inte klarat av att hålla oss ifrån rikstrenden, utan siffrorna följs åt, vi har minskat nästan lika mycket. Men, vad det beror på det vågar jag inte säga. Det är väl vi som jobbat dåligt på något sätt, men det är svårt att bryta rikstrenden. Då måste man jobba väldigt hårt, som KD. De har lyckats bryta trenden åt rätt håll.

Två starka distrikt

Vänsterpartiet har två lite starkare fästen. I både valdistrikt Ekeberg och Hultsfred Södra är partiet fjärde största med 9,6 procent av rösterna, i alla fall enligt de preliminära uppgifterna.

– Det har varit så ett antal val, att vi går starkare i centralorten. För Hultsfred Norr är också ett stadigt distrikt. Så vi är starka i Hultsfred nått så när, men tyvärr klarar vi inte att bli det i orterna runt omkring. Det hade varit bra om vi hade kunnat ha en lite större jämnhet i hela kommunen.

Finns det något som du känner att ni borde gjort annorlunda?

– Vi borde kört vindkraftsfrågan hårdare. Vi vill bygga vindkraft, då hade vi fått med oss dem som i likhet med oss är positiva till vindkraft. Men det fanns ju samtidigt med som en viktig valfråga från vår sida, det var inte svårt att se.

Du låter lite deppig, känns det så idag?

– Ja, det är lite deppigt. Vi hade 21 namn på valsedeln till kommunvalet och nu tycks tre få ta plats i fullmäktige. Vi skulle haft ett nytt mandat i stället var tanken, säger Lennart Beijer och fortsätter:

– Annars blev vi lite gladare när vi började märka att partiet kommer vara med i regionen på ett annat sätt. Det blir S, C och V som får majoritet, om det inte händer något fram till onsdag. Det är ändå positivt, avslutar Lennart Beijer.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt