Annons:

Landsbygdsskolan förväntas stänga till hösten: ”Förstår resonemanget”

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott vill stänga Järnforsens skola på grund av för litet elevunderlag. Kommunalrådet Lars Rosander (C) förstår resonemanget. Foto: Ossian Mathiasson

Landsbygdsskolan förväntas stänga till hösten: ”Förstår resonemanget”

Ett enigt barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott har för avsikt att stänga skolan i Järnforsen. Anledningen är att det finns för få barn.
– Jag förstår att de har kommit dit, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott anser att bästa lösningen för Järnforsens skola är att stänga den till hösten och bereda plats åt de kvarvarande eleverna, 15 till antalet, på Målilla skola. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter tisdagens presskonferens. 

”Det gör mig både besviken och upprörd. Det är ett hårt slag gentemot skolbarnen och den ort som Järnforsen är med industrier och utvecklingsmöjligheter”, sa KD-politikern och Järnforsenbon Anders Andersson till DH direkt efter beslutet. 

"Förstår resonemanget"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) anser att BUN:s framtagna material signalerar problem för att rädda kvar skolan. 

– Jag tror att inget parti vill lägga ner skolor, det kämpar man för in i det längsta. Är det så få som 15 elever fördelat på sju årskurser förstår jag resonemanget. Det absolut viktigaste är barnens utveckling och rätt till utbildning enligt läroplanen och skollagen plus att de får kamrater i samma ålder. Det är också en fråga för bygden och så vidare, men viktigast är ändå barnens möjligheter till bra undervisning, säger Lars Rosander (C). 

Föräldrar boende i Järnforsen med omnejd, som har sina barn i annan skola på annan ort, har fått frågan om de kan tänka sig att välja Järnforsens skola. Samtliga 17 tillfrågade svarade nej.

Prognosen visar att 15 elever skulle ha undervisning på skolan vid höstterminens start.

– I och med att elevantalet sjunker så pass mycket och att barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott inte ser någon markant ökning av antalet elever förstår jag att man kommer fram till det här beslutet. 

"Bättre att förekomma spekulationer"

Lars Rosander är positiv till att BUN:s arbetsutskott kallade till en pressträff i tisdags. 

– Det är en fråga som intresserar många personer. Har man väl tagit beslutet i arbetsutskottet är det bättre att förekomma olika spekulationer. Det är bra att få veta vad arbetsutskottet föreslår till nämnden. 

Tror du att det initiala beslutet leder hela vägen till skolstängning i Järnforsen?

– Det har diskuterats en tid på både parti- och gruppmöten. Man har inte lagt förslaget om man inte tror att det ska bli så hela vägen ut. Man hade kunnat ta beslutet i BUN, men det är en principiell fråga och sett ur demokratisk synpunkt är det bra att man får ta slutgiltig ställning i fullmäktige. 

Vad har du själv för inställning i frågan?

– Som för övriga är det ett smärtsamt ställningstagande. Det jag återkommer till är att barn- och utbildningsnämnden har fokus på barnens rätt till en utbildning som följer läroplanen. Kan man inte uppfylla den på ett bra sätt så har jag förståelse för att man har kommit dit. 

Frågan ska behandlas i barn- och utbildningsnämnden och därefter gå vidare till kommunfullmäktige för ett definitivt beslut. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt