Annons:

PARTIVETERANEN LÄMNAR I PROTEST – ”STÄLLT OSS FEL”

Liberalernas veteran och tidigare riksdagsledamot Sverker Thorén lämnar samtliga politiska uppdrag. Foto: Anders Sjögren

PARTIVETERANEN LÄMNAR I PROTEST – ”STÄLLT OSS FEL”

Liberalernas Sverker Thorén är en av partiets största veteraner med 38 aktiva år på olika nivåer. Nu lämnar han alla sina uppdrag i protest mot partiets vägval.
– Utifrån vår historia och vår ideologi anser jag inte att man kan göra som vi har gjort på riksnivå, säger han.

Annons:

Under många år har Liberalerna slitits isär i frågan om Sverigedemokraterna. För delar av paritet har samarbetet med SD varit som ett rött skynke – för andra en möjlighet att nå antingen sakpolitiska framgångar eller en väg till makten.

Efter valet 2022 blev Liberalerna tungan på vågen för den nuvarande regeringen med M, KD och L – men där Sverigedemokraterna har ett avgörande inflytande.

Nu har partiveteranen Sverker Thorén fått nog och valt att avsäga sig alla nuvarande uppdrag.

– Det vi har gjort nu är att vi har lämnat vår historia, vår ideologi och vår inriktning. Vi har varit det parti som gjort det möjligt för ett populistiskt parti som SD att komma till makten och dessutom regerar vi på ett avtal som nästan är avskrivet SD:s principprogram. Det är bara på papperet som SD inte sitter i regeringen. De är med i inre kabinettet där Åkesson sitter och avgör frågorna.

 "Varit mentalt svårt för mig"

Thorén klev in i politiken för 38 år sedan och har haft poster på mängder med olika nivåer. Mest kraft har lagts på Västervik, men Thorén var faktiskt riksdagsledamot mellan 2002-2006 och har suttit i partistyrelsen.

Nu väljer han alltså att lämna politiken.

– Ser man till vår historia, vårt partiprogram och vår ideologi anser jag att man inte kan göra som vi gör på riksnivå. Ideologiskt har vi ställt oss fel när vi släppt fram vår totala motpol till makten. Man kan inte omfamna varenda sak ett parti står för, men detta har varit mentalt svårt för mig. Det handlar om grundläggande principer som Liberalerna alltid haft och går man bort från det kan jag inte hänga på mig L-lappen med full kraft och gå ut och möta väljare.

 "Partiet som lämnat mig"

Thorén var ordförande i fullmäktige i Västervik förra mandatperioden. Sedan 2022 sitter han i kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden. Nu lämnar han alltså dessa uppdrag, men blir kvar som medlem.

– Jag ser det som att partiet lämnat mig och jag är optimist. Vi får se om det kan hända något och om det blir någon debatt på det kommande landsmötet. Fortsätter det ännu värre får jag nog lämna partiet helt.  

I en motion till partiets landsmöte i november kräver Thorén att L lämnar Tidöavtalet.

”Men efter det senaste valet blöder vårt parti trovärdighet. Liberalerna blev det parti som beredde vägen för ett repressivt, auktoritärt, nationalistiskt parti med rötter i fascistiska och nazistiska organisationer. Beredde hela vägen in i Rosenbad där vi nu utreder och administrerar sverigedemokratisk politik som vi godkänt i Tidöavtalet. Och skulle det behövas har vi lämnat det avgörande ordet och slutliga avgörandet till Jimmie Åkesson i det inre kabinettet”, skriver han i motionen.

– Jag har läst svaren på motionen och jag ser ingen ljusning. Då blir jag ännu mer övertygad om att det här är rätt. Jag kan inte möta väljarna när det är såhär, det vore oärligt.

Vad tycker du att partiet borde ha gjort?

– Det hade varit fullt möjligt att släppa fram Kristersson och satt sig i opposition. Vi kunde ha ställt oss utanför. En mittenregering hade också varit möjligt.

Hur skulle du beskriva stämningen i partiet?

– Det har skett ett skifte på riksnivå. Många har valt att inte jobba ute aktivt. Det som är inne nu är att ha en annan syn där man ser på sakpolitiken enbart, men sakpolitik utan ideologi går inte. Folk lämnar och många står också och väntar på att det kommer förändras.

Partiet går fortsatt tungt i opinionen. Vad tror du det beror på?

– Det man alltid kunnat veta om Liberalerna är att det vi är för är den enskilda individen och solidariteten och internationalismen. I den här tiden som är nu är det särskilt viktigt att inte bli förblindad, men det är istället vi som öppnat dörren för ett parti som SD att sitta i regeringen.  

Hur känns det att sluta på det här sättet?

– Det är naturligtvis inte kul. Det är viktigt att påpeka att det här inte har något med vårt parti lokalt att göra. Där fungerar det jättebra. 

"Det är en förmån"

38 aktiva år är förstås svårt att sammanfatta. Thorén ångrar verkligen inte sitt engagemang.

– Det känns fantastiskt att få jobba politiskt, att få möta människor och få påverka. Det är en förmån. Jag är främst nöjd med arbetet vi gjort med naturområden i Västervik och demokratiberedningen inklusive ungdomsfullmäktige som vi har här.

Vad ska du göra med din tid nu?

– Jag har vansinnigt många intressen och har barn och barnbarn och kompisar som är utspridda. Det blir inga problem att fördriva tiden och jag älskar naturen och havet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt