Annons:

M-ledaren om Hultsfreds stora mottagande:

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kräver att staten tar sitt ansvar för att stötta kommunerna som har tagit emot många asylsökande, däribland Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

M-ledaren om Hultsfreds stora mottagande: "Krävs ett större ansvar från staten"

Hultsfreds kommun är en av de kommuner som har tagit emot flest asylsökande de senaste åren. Det är en situation som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson känner till och ställer högre krav på statens arbete.
– Staten kan inte bara lämna över problemen i kommunernas knä utan de måste ta ett större ansvar, säger Ulf Kristersson till Dagens Hultsfred.

Annons:

I samband med att Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, besökte Hultsfred för att med egna ögon se granbarkborreskadad skog från en helikopter fick Dagens Hultsfred några minuter extra med honom för att diskutera den rådande integrationssituationen i kommunen. 

– Hultsfreds kommun är en av kommunerna som proportionellt sett har tagit ett väldigt stort ansvar. Mycket har säkert blivit bra men det har säkert uppstått en del problem. Staten kan inte bara lämna över problemen i kommunernas knä utan de måste ta ett större ansvar. Det är den stora orsaken till att vi tillför mycket mer pengar till kommunerna just för att inte den kommunala välfärden ska få betala priset för integration. På sikt är det något som är så mycket större, integrationen måste fungera. Vi måste lära människor svenska, få in människor på arbetsmarknaden och det funkar inte med bidrag år efter år. Det är en av de riktigt stora frågorna, både för Sverige och för svensk ekonomi, säger Ulf Kristersson. 

Vad vill ni göra för att få en jämnare fördelning av de asylsökande mellan landets kommuner?

– Fördelningen är naturligtvis en sak men den stora frågan handlar inte om det. Den stora frågan handlar om att de som har kommit till Sverige måste komma in i arbete. Jag förstår att Hultsfredsbor skulle tycka att det är bättre om människor som är bidragsberoende var någon annanstans men för svensk del är det viktigaste att man inte ska kunna leva på bidrag i längden. Man måste lära sig det svenska språket snabbt och komma in på arbetslivet. Det är den riktigt stora frågan, sedan är det givetvis mycket bättre om det sprids över landet, säger Kristersson. 

Ska kommuner ha rätt att säga nej till asylsökande?

– Att säga nej tror jag inte är den stora poängen. Staten måste ta ansvar eftersom det är staten som har styrt invandringspolitiken, då kan man inte bara lämna över ansvaret till enskilda kommuner. 

Varför täcker inte staten en större del av kostnaderna för mottagande som kommunerna får stå för?

– Med vår budget gör vi det. Vi anslår fem miljarder kronor mer till kommunerna just för att staten ska ta ansvaret. Många kommuner säger att de står med hela ansvaret. Hade det bara tagit två år att komma in på arbetsmarknaden så hade det varit en sak. Nu tar det mycket längre tid än så och då tvingas kommuner dra ner på andra saker i stället. Det gör man inte med vår budget, vi ersätter dem i stället. 

De senaste månaderna har Dagens Hultsfred rapporterat om att Hultsfreds kommun inte längre får ersättning för modulkostnaderna av Migrationsverket eftersom de anser att det är ett åtagande som kommunen ska reda ut. Det var moduler som kommunen blev tvungen att hyra in till skolan under flyktingkrisen. Frågan om hur han ser på den situationen fick inte DH möjlighet att ställa på grund av hans tajta schema. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt