Annons:

Så har heltid som norm slagit ut i Hultsfred:

Heltid som norm har slagit ut väl i Hultsfred. Foto: Pixabay

Så har heltid som norm slagit ut i Hultsfred: "På rätt väg"

Närmare sex av tio inom socialförvaltningen jobbar heltid. Innan heltid som norm infördes var det endast 33 procent.
– Vi är på rätt väg, men det återstår en del att göra, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Heltidsresan, som innebär att heltid ska bli norm inom socialförvaltningen, påbörjades för ett par år sedan. Vid det senaste nämndsammanträdet fick socialnämnden en redovisning hur heltid som norm har fungerat.

Reformen gav alla möjlighet att gå upp på heltid och samtliga nyanställningar som sker är på heltid. Vill man inte ha en heltidstjänst finns möjligheten att begära tjänstledighet.

I Hultsfred är det 56 procent av personalen inom socialförvaltningen som nu jobbar heltid.

– Det är fler än färre som jobbar heltid och vi är på rätt väg, säger Per-Inge Pettersson (C).

Men från socialnämndens sida ser man gärna att heltid som norm införs inom hela kommunen. 

– Det går att vara självkritiska i det här. Vi vill ha stöttning från politiken och att vi även bör lyfta frågan kommunövergripande, att man ska jobba med heltid som norm kommunövergripande. Det kan finnas personal som skulle kunna ha högre tjänstgöringsgrad om de kunde göra en praktisk insats inom ÖSK. Förvaltningsövergripande går det också att få till heltidstjänster. Det är något vi får ta med oss, att det inte bara är socialnämnden, säger han.

Kombinationstjänster en lösning?

Det kan då handla om kombinationstjänster, säger Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i nämnden. 

– Man skulle till exempel ha heltidsnorm inom kommunstyrelsen, som kost och städ, för att fylla ut. Under de här åren har det ökat, säger Bengtsson: 

– Man fyller på med tid, så att de som har heltid också har jobb heltid. Har man då inte alltid vårdtagare att gå till inom hemtjänsten, så kanske man får hitta på andra uppgifter. Men man har kommit så nära att det bara är en halvtid inom kommunen som inte alltid har en vårdtagare att gå till. Det är väldigt lite med tanke på hur stort det här projektet är. 

Som exempel nämner Per-Inge Pettersson Lindgården i Hultsfred. 

– I samma fastighet, utöver särskilt boende, har vi kost, städ och vaktmästeri. Man skulle kanske kunna göra en städfunktion och en kostfunktion. Det är det man frågar efter, så att det blir kommunövergripande, för förutom omsorgspersonal finns även kost- och städpersonal där.

"Ökad sjukfrånvaro"

Det är fortfarande ett försöksprojekt med socialnämnden, säger Jonny Bengtsson.

– Och har de då gått så bra här, så vill vi att det prövas på andra förvaltningar också. 

Har det funnits mycket kritik mot heltid som norm?

– Det har funnits. Forskningen – och vi har statistik på det också – visar att de som jobbar deltd har ökad sjukfrånvaro jämfört med de som jobbar heltid. Sjukfrånvaron är lägre där. Det kanske är så att för en del är förutsättningen att kunna förvärvsarbeta över huvud taget är att jobba deltid. Det är väldigt olika om man går ner på enskilda personer, säger Per-Inge Pettersson (C).

– Det är också så att det är billigare att extraanställa en deltidare än att en heltidare arbetar övertid. Då tar man in de som jobbar deltid och har begärt högre sysselsättningsgrad. Då kommer de in i verksamheten en dag när det kanske saknas personal och då får de jobba häcken av sig. Därför tror vi att många blir sjuka, det är så intensivt. En deltidare får aldrig uppleva en vanlig dag på jobbet. Man får ingen återhämtning. Det är bra att vi har heltiden som grund, även om alla inte vill jobba heltid, säger Jonny Bengtsson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt