Annons:

Stort minus under -19 – risk för nytt underskott i år:

Socialnämnden gjorde stort minus 2019 och det ser inte bättre ut inför 2020. Foto: MostPhotos

Stort minus under -19 – risk för nytt underskott i år: "Hur länge ska vi orka?"

Hela 13 miljoner kronor minus blev resultatet för socialnämnden 2019. Även i år ser det ut att bli ett stort underskott.
– Det är egentligen en omöjlighet att klara budget innevarande år, säger Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Även om det totalt sett ser väl ut för Hultsfreds ekonomi ekonomiskt, finns det orosmoln. Socialnämnden gjorde ett minusresultat på 13 miljoner kronor 2019 jämfört med budget. Det är fortfarande ett preliminärt bokslut, men det ligger väldigt nära tidiga prognoser. 

Omsorgen för funktionshindrade hamnar på -7 miljoner, äldreomsorgen -5 och individ och familjeomsorgen -2. IFO:s vuxenavdelning gjorde ett minus på hela åtta miljoner kronor. Det handlar om att antalet missbruksfall och försörjningsstödet ökade drastiskt.

– Det här året har prognoserna stämt ganska bra ända från februari. 

Socialnämnden säger att man är underfinansierade gällande hemtjänsten.

– Jämför vi med andra kommuner ligger vi lågt i kostnaderna. Samtidigt tillhör vi de tre kommuner i länet som har högst andel över 80 år. Hemtjänsten är en svår grupp, men att förutse missbruket är ännu svårare. Det kan dra iväg enstaka år. Har vi fler 80-plussare och fler äldreäldre kräver det längre och längre tid och därför tycker vi att den delen av plånboken behöver fyllas på.

"En omöjlighet"

Någon ljusning inför det här året finns inte heller. 

– Vi hade äskande på 1,5 miljoner och fick viss förstärkning, men inte tillräckligt. Det är småpengar det handlar om.

Jonny Bengtsson (S), vice ordförande i socialnämnden, säger att 2020 ser ut att bli svårt också.

– Vi har inte fått något tillskott att tala om och det är egentligen en omöjlighet att klara budget för innevarande år. Vi har försökt förklara vår situation för kommunstyrelsen och budgetberedeningen. Mycket av vår verksamhet är något vi inte kan göra något åt. Det styrs av lagar och rekommendationer, säger han.

– Hur länge ska vi orka gå med så stora underskott? Inför 2021 behöver vi verkligen titta över det. Inför 2021 ser det liknande ut i många kommuner i Sverige, säger nämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

I mars/april kommer första prognosen för 2020.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt