Annons:

Kommande fullmäktige blir av – i reducerad form

Kommande kommunfullmäktige på Valhall i Hultsfred blir av med bara 29 deltagande ledamöter. Foto: Ossian Mathiasson

Kommande fullmäktige blir av – i reducerad form

I spåren av coronapandemin kommer färre ledamöter kallas till nästa fullmäktigesammanträde i Valhalls biosalong i Hultsfred. 

Annons:

När Hultsfreds kommunfullmäktige sammanträder den 25 maj blir det med endast 29 ledamöter i stället för de vanliga 45. På mötet uppmanas alla ledamöter att sätta sig väl utspritt med flera tomma stolar emellan sig till följd av coronavirusets framfart. 

Det är en överenskommelse som har tagits framför kommunfullmäktiges sammanträden under den rådande coronapandemin. Sammanträdet i april ställdes in men nu planeras det alltså för ett nytt sammanträde. 

– Överenskommelsen är en frivillig lösning för att kunna genomföra sammanträde med fullmäktige också under maj och juni månad. Det är ett handslag partierna emellan och gäller fram till den 30 juni med möjlighet till förändring, säger kommunfullmäktiges ordförande Anders Andersson. 

Ledamöter kan vara med på distans

Kommunfullmäktiges presidium har för avsikt att hålla ett sammanträde som planerat i slutet av maj, närmare bestämt måndagen den 25 maj. Då blir det med 29 ledamöter. Inga övriga ordinarie ledamöter eller ersättare finns på plats och respektive parti i kommunfullmäktige avgör själv vilka av länsstyrelsens utsedda ledamöter som ska tjänstgöra.

– Vi har nu på plats en digital lösning som gör att ledamöter också kan delta i sammanträdet via sin iPad och är då uppkopplade i realtid. Ledamöter som önskar delta på detta sätt ska anmäla det till kommunkansliet som ger var och en av ledamöterna den länk som behövs för att koppla upp sig. Det innebär att inte alla 29 måste vara på plats i Valhalls biosalong, säger Anders Andersson. 

"Bygger på att följa rekommendationerna"

Allmänhetens frågestund kommer att kompletteras med möjlighet att sända in frågor i förväg via mejl. Ett 25-tal ärenden ska behandlas på kommande fullmäktigesammanträde.

– All planering inför kommande sammanträde bygger på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har med beaktande av dessa nu planerat för att på ett smidigt sätt och med minimala risker genomföra kommande fullmäktigesammanträde, säger Andersson. 

Allmänheten har rätt att vara med på mötet och som privatperson går det inte att följa mötet på distans.  

Fakta

Så kommer antalet ledamöter fördelas på sammanträdet i maj:

Centerpartiet: nio ledamöter (15 mandat i vanliga fall)

Socialdemokraterna: sju ledamöter (tolv mandat i vanliga fall)

Moderaterna: tre ledamöter (fyra mandat i vanliga fall)

Sverigedemokraterna: tre ledamöter (sex mandat i vanliga fall)

Kristdemokraterna: tre ledamöter (fyra mandat i vanliga fall)

Vänsterpartiet: tre ledamöter (fyra mandat i vanliga fall)

Övriga: en ledamot (ett mandat i vanliga fall)

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt