Annons:

Hultsfred tappar invånare: "Väntad minskning"

Hultsfreds kommun tappar 52 invånare mellan januari och juni, enligt SCB. På ett helår har kommunen budgeterat med en befolkningsminskning på 175 personer.
– Det är ett naturligt skeende som vi ser det, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik visar att folkmängden i kommunen uppgår till 14 172 invånare den 30 juni i år. 

Minskningen på ett halvår är 52 personer. 

– Det är så det är. Vi hade en kraftig ökning för ett antal år sedan. Det var över fyra procent och var mest i landet. Nu har vi ett annat läge. Människor som bott här flyttar vidare och kommer vidare i samhället. Det är ett naturligt skeende som vi ser det, säger kommunalrådet Lars Rosander. 

På ett helår har kommunen budgeterat med en befolkningsminskning på 175 personer. 

– Vi gör egna uppföljningar och minskningen fortsätter. Men vi tror att vi ska klara 175 på ett helår. 

97 personer har avlidit

Födelseöverskottet visar -19. 97 personer har avlidit och 78 personer har fötts. 416 personer har flyttat in till kommunen och 464 personer har flyttat ut. Flyttningsnettot hamnar på -48.

– Den totala siffran på minus 52 är ändå mindre än jag hade trott, men vi ser ändå att minskningen fortsätter. 

Varje individ brukar beräknas till cirka 50 000 kronor i intäkter för en kommun. Att tappa drygt 52 invånare innebär drygt 2,6 miljoner kronor för kommunen.

– Så är det, men vi har budgeterat med det för 2020 och försöker hålla realistiska budgetar.

"Kan komma andra tider"

Lars Rosander oroas inte över SCB:s halvårssiffror, men ser förstås potentiella problem på sikt.

– Men det kan också komma andra tider, där man sätter andra värden. Vi ser det både med epidemier och miljöförstöring att folk söker sig till landsbygden. Det kan bli så att vi får inflyttning från Europa. Vem vet om det kanske blir för varmt i södra delarna av Europa. Man kan bara spekulera, det är inte givet att vi alltid minskar. Vi som bor här och nu kanske sökder andra värden. Det finns trender som talar för oss, men än så länge ser vi inte de effekterna. Vi räknar med en minskning i nuläget.

Vad ser du att ni kan göra för åtgärder?

– Det handlar mycket om bostäder och arbete. Vi försöker bygga bostäder, ha bra förskolor och skolor. Men ytterst hänger det på arbetstillfällen och därför är det besvärligt som med Glamox, att det ska avvecklas. Vi hoppas på Vartaområdet, att andra företag ska etablera sig, säger Rosander och fortsätter:

– Det är angeläget att hålla befolkningssiffrorna och då behöver vi även satsa på fritidsaktiviteter och annat, så folk kan trivas här. Men vi återkommer alltid till arbetstillfällen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt