Annons:

Valdistrikt kan försvinna till nästa års val – här är anledningen

Valdistriktet Järeda kan plockas bort då Länsstyrelsen tycker att distriktet är för litet. Kommunkansliet ska genomföra en utredning. Foto: MostPhotos

Valdistrikt kan försvinna till nästa års val – här är anledningen

Ett av Hultsfreds kommuns nio valdistrikt, nämligen Järeda, kan försvinna vid valet 2022. Länsstyrelsen tycker att valdistriktet är för litet med 477 röstberättigade. 
– Vi ska bereda ärendet och det finns gott om tid, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Det finns i dagsläget nio valdistrikt i Hultsfreds kommun och Länsstyrelsen, som har granskat samtliga valdistrikt, anser att Järeda-distriktet är alldeles för litet med 477 röstberättigade. 

Länsstyrelsen hävdar att ett valdistrikt ska omfatta mellan 1 000 och 2 000 röstberättigade men det får vara färre om det finns särskilda eller synnerliga skäl. 

– Länsstyrelsen har synpunkter på att de tycker att det är för få väljare till vallokalen i Järnforsen. Vi ska se över situationen och gav uppdraget till kommunkansliet som får titta närmare på frågan. Hur ska vi förhålla oss till det? Ska vi ha kvar vallokalen i Järnforsen eller inte? Länsstyrelsen tycker inte det men vi ska bereda ärendet och det finns gott om tid. Vi ska ta ställning till det i höst, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Vill kanske ha kvar lokalen"

Det är med andra ord oklart hur valdistriktsindelningen i Hultsfreds kommun kommer se ut vid nästa års val. 

– Det ska upp för beslut i fullmäktige innan den 31 oktober och länsstyrelsens beslut ska meddelas senast den 1 december så det kommer avgöras under hösten, säger Rosander. 

Om valdistriktet läggs ner är sannolikhet stor att invånarna i Järnforsen hänvisas till antingen Målilla eller Virserum plus att det finns chans till förtidsröstning när man åker runt på orterna i kommunen. 

– Vi får se vad som händer, vi vill kanske ha kvar lokalen, säger Rosander. 

En annan fråga som var uppe på kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde var antalet ledamöter i fullmäktige under kommande mandatperiod. Hultsfred meddelar att de vill fortsätta med 45 ledamöter. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt