Annons:

Beskedet: Valdistriktet får vara kvar trots få röstberättigade

Valdistriktet Järeda får vara kvar trots att länsstyrelsen tycker att distriktet är för litet. Fullmäktige tar det slutgiltiga beslutet i september. Foto: MostPhotos

Beskedet: Valdistriktet får vara kvar trots få röstberättigade

Hultsfreds kommun har bestämt sig. Det nedläggningshotade valdistriktet, Järeda, får vara kvar vid nästa års val. 
– Det gynnar demokratin, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

För en månad sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att länsstyrelsen tycker att Järedas valdistrikt är för litet med 477 röstberättigade och borde försvinna till nästa års val. 

Hultsfreds kommun har sett över situationen med valdistriktsindelningen och presenterade ett svar på sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags.

Förslaget är att bibehålla valdistriktet i Järnforsen som ett eget distrikt trots få röstberättigade. 

– Vi hävdar att vi vill ha kvar valdistriktsindelningen och att Järnforsen har kvar sin vallokal och fortsätter som ett eget distrikt. Det gynnar demokratin. Länsstyrelsen har påpekat att det är viktigt att slå vakt om demokratin. Har man närheten till vallokalen i samhället så är det en styrka för demokratin. Skulle man dela upp alla personer på Virserum och Målilla så skulle dessa distrikt bli väldigt stora, säger Lars Rosander (C). 

"Tror att de har förståelse"

Tanken är att kommunfullmäktige ska säga sitt på nästa möte som hålls i september för att sedan lämna över beskedet till länsstyrelsen i månadsskiftet september-oktober. 

Har ni fått några reaktioner från länsstyrelsen?

– Nej, det blir först när vi skickar in vårt beslut efter fullmäktige i september. Jag tror att de har förståelse för vårt beslut, säger Rosander och fortsätter:

– Vi ska även ge kommunkansliet i uppdrag att påbörja en mer omfattande utredning hösten 2024 med målet att få en mer jämn fördelning vad gäller röstberättigade per valdistrikt samt översyn av antal valdistrikt inför valet 2026. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt