Annons:

  • De bygger sitt drömhus i nya området i Hultsfred:

    Martin och Hanna Lennström bygger sitt drömhus i Hultsfredsbyn. Olika önskningar har vävts samman till familjens nya hem som även barnen Elly och Siri är lika involverade i. "Vi har alltid vetat att vi vill bo i Hultsfred, har aldrig varit på väg någon annanstans. Här har vi byggt för att bli gamla", säger Hanna och Martin.
    Foto: Lotta Madestam

  • De bygger sitt drömhus i nya området i Hultsfred:

    "Jag kan se mig själv sitta på uteplatsen med familj och vänner", säger Hanna när hon visar runt i huset som ska stå klart lagom till midsommar. Foto: Lotta Madestam

  • De bygger sitt drömhus i nya området i Hultsfred:

    Martin, som gillar att laga mat, hade en klar och tydlig bild av vad han önskade sig av den stora öppna delen med kök och allrum i ett. Han ser framför sig stora sällskap, trevlig gemenskap och hur han får möjlighet att laga mat med familj och vänner framför sig.
    Foto: Lotta Madestam

  • De bygger sitt drömhus i nya området i Hultsfred:

    Barnen Siri, 8, och Elly, 12, har varit involverade genom hela projektet. Nu visar de stolt upp sina rum och de har också en tydlig bild av hur det ska bli. Siri har valt turkosgrönt och Elly strävar efter ett rum med hotellkänsla. Foto: Lotta Madestam

De bygger sitt drömhus i nya området i Hultsfred: "Här ska vi bli gamla ihop"

Martin och Hanna Lennström bygger sitt drömhus i Hultsfredsbyn. Olika önskningar har vävts samman till familjens nya hem.
– Jag kan se mig själv sitta på uteplatsen med familj och vänner, säger Hanna när hon visar runt i huset som ska stå klart lagom till midsommar.

Annons:

De är båda två uppväxta här i närheten. Så de känner något lite extra för den här delen av Hultsfred, där ett nytt bostadsområde med fem tomter växer fram. Familjen Lennström är senast i raden att bygga här, som nummer tre.

Hultsfredsbyn har dubbla fördelar om du frågar Hanna och Martin – det är nära centrum, men ändå en tydlig ”på landet-känsla”. Med utsikt över ängar, hästar och lyxen att ha gångavstånd till sjön Hulingen – men lika fullt nära till skola och annan service som man haft tidigare.

– Innan bodde vi i ett traditionellt villaområde med hus tätt inpå åt alla håll, här får vi mer svängrum, säger Hanna.

Längtade efter nytt projekt

Det fanns också en längtan hos både Hanna och Martin att få starta något nytt projekt, men i tidigare huset var de starkt begränsade.

– Vi hade byggt mycket på vårt förra hus, så det fanns inte mer att göra kändes det som, samtidigt som det kändes för litet när barnen blev större, tillägger Martin.

Att köpa ett annat begagnat hus var inte heller lätt visade det sig. Det är inte mycket till salu, renoveringsobjekten de kunde tänka sig var få.

– Det är ju inte gratis det heller, så valet blev till slut att bygga nytt här i Hultsfredsbyn, säger Martin.

Mycket ljusinsläpp

Just den här dagen visar sig inte vädret från sin allra bästa sida, men det är inte svårt att föreställa sig hur solens strålar kommer leta sig in genom de stora spröjsade fönstren som vetter ut mot baksidan i väster.

– Det är ett medvetet val vi gjort att ha det ganska insynsskyddat på framsidan, där är det inte mycket fönster, utan vi har låtit det vara öppet i resterande väderstreck, berättar Hanna om deras tankar när huset ritades, samtidigt som hon ställer sig i mitten och demonstrerar hur man ser rakt igen huset och ut åt alla håll.

Deras främsta önskningar

Hanna och Martin skissade upp massa olika hus i ett kollegieblock innan de tog det bästa av allt och lät Torgny Svensson på Hultsfredsvillan göra proffsritningen och tillverka det, medan All-Bygg bygger upp huset, som är 160 kvadratmeter stort.

Det fanns särskilt två tydliga önskningar med nya huset. För Hanna var det viktigt med linjen som blir när man står i köket, som gör att man har uppsikt över hela huset förutom barnens rum.

Och då var det egentligen inte uppsikten hon ville ha – utan utsikten.

– Jag ville kunna känna en rymd och se ut åt alla håll. När man kliver in genom ytterdörren ser man också rakt igenom och ut på baksidan.

Trevlig gemenskap i köket

Medan Martin hade en klar och tydlig bild av vad han önskade sig av den stora öppna delen med kök och allrum i ett.

Han ser framför sig stora sällskap, trevlig gemenskap och hur han får möjlighet att laga mat med alla framför sig. 

– I vårt förra hus var det ett gammalt traditionellt kök, där man står och lagar mat med ryggen mot gästerna. Nu är det en annan livsstil, jag sökte ”hänget”, att få känna gemenskap med gästerna, säger Martin som spontant ställer sig vid bänken där spisen ska placeras medan han berättar om kökets utformning.

Gör resan tillsammans

De gör den här resan tillsammans. Barnen Elly, tolv år, och Siri, åtta, har varit involverade genom hela projektet. Nu visar de stolt upp sina rum och i likhet med mamma och pappa har de en tydlig bild av hur de vill ha det.

– Det är jättekul och spännande. Mormor har ritat upp våra möbler i papper, så vi har kunnat möblera som vi vill ha det, berättar Elly. 

”Fick tomten vi ville ha”

Paret pratade om att bygga i Hultsfredsbyn redan när tomterna släpptes. Men då trodde man att det skulle vara det lantliga stuket på husen, röda med vita knutar.

– Det passade inte vår stil, så vi lade de tankarna åt sidan. Med tiden såg vi vad för hus som växte fram här och plötsligt i mellandagarna 2020 bara bestämde vi oss för att sätta upp oss på en tomt och se vilka krav som ställdes.

– Kommunen var väldigt flexibel, sadeltak skulle det vara och lantlig stil, så vi testade med ladhus och det gick igenom. Och trots att vi väntade fick vi precis den tomten vi ville ha, inga grannar åt två håll och sommarboende åt det tredje.

Huset ska stå klart till midsommar, men på grund av bristen på halvledare får de inte värmen klar till dess, utan får vänta två-tre veckor med inflyttning.

– Vi har alltid vetat att vi vill bo i Hultsfred, vi har aldrig varit på väg någon annanstans och det är ju också en trygghet. Här har vi byggt för att bli gamla ihop.

 

Här kan du också läsa artikeln om hur Hultsfedsbyn vuxit.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt