Annons:

Började med att fylla på vattenflaskor – nu är han ny huvudtränare i HHF

Andreas Sundqvist (längst till vänster) är ny huvudtränare för Hultsfreds HF. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Började med att fylla på vattenflaskor – nu är han ny huvudtränare i HHF

Andreas Sundqvist kom in i Hultsfreds HF:s seniorlag som materialförvaltare för fyra-fem år sedan. Nu står han inför sitt första uppdrag som huvudtränare. 
– Jag har alltid haft en kärlek till sporten och klubben Hultsfreds HF, den har alltid legat mig varmt om hjärtat, säger Andreas Sundqvist.

Annons:

Efter säsongen 2018/2019 tappade Hultsfreds HF spelare på löpande band och begärde ner sig själva i division 3. Det var till och med oklart om de hade lag till att spela i division 3 men situationen ordnade upp sig med många nya och nygamla spelare samtidigt som en kvartett från de egna leden (Jesper Rüdiger, Adam Sundqvist, Sasa Omcren och Andreas Sundqvist) tog över tränarsysslan. 

Nu är det klart att Andreas Sundqvist blir ensam huvudtränare kommande säsong. 

– Jag är fostrad i HHF och har lärt mig allting därifrån. Jag tycker att det ska bli ett roligt uppdrag. Under den gångna säsongen hittade vi väl inga tydliga roller. Det blev jag som över mer på slutet men vi samarbetade mycket, säger Andreas Sundqvist.

Tränarna ska börja spela igen

De tidigare tränarna Adam Sundqvist eller Jesper Rüdiger har aviserat att de inte ska träna laget kommande säsong. 

– Adam (Sundqvist) och Jesper (Rüdiger) har planer på att börja spela igen. Hur det blir med Sasa (Omcren) vet jag inte, vi har inte pratat med honom än. Vi ska göra det i dagarna så vi får svar. 

21-årige Andreas Sundqvist har aldrig tidigare haft huvudansvaret för Hultsfreds a-lag men hans ord är lag kommande säsong. 

– Det blir nytt och spännande för mig. Jag har varit med väldigt länge och haft roller bakom tidigare huvudtränare så jag har sett hur det fungerar och lärt mig väldigt mycket, säger Sundqvist.

Hur länge har du varit med runt herrtruppen?

– Det är nog fyra-fem år. När pappa (Bosse Sundqvist) började blev jag assisterande tränare, dessförinnan var jag mest med för att se och lära och fylla på vattenflaskor. Jag kunde inte spela men ville ändå vara med. Jag har ett knä som strular, det har blivit några operationer så jag kan inte spela överhuvudtaget. Jag tog en ny roll i stället för att jag vill vara med runt a-laget. Jag tycker att det är kul. 

"Kunde inte förlita oss på tre spelare"

Hultsfred plockade inte särskilt många poäng i division 3 under den gångna säsongen med tanke på spelaromsättningen och avsaknaden av stjärnspelare som till exempel Robin Löfstedt, Ivan Pilipovic och Albin Nilsson. 

– Vi kunde inte förlita oss på två-tre spelare, något som vi har gjort tidigare säsonger. Det har lagts ett större ansvar på varje enskild spelare. Jag tror att många har mått bra av det och blivit bättre och bättre ju längre säsongen har gått. 

Så här långt är det inga förluster eller nyförvärv i Hultsfred trupp. 

– Ingen har sagt att de ska lägga av eller lämna så det finns inget rakt nej. Vi har inga klara nyförvärv heller. Vi har en bra trupp som tillsammans har kommit ihop på ett bra sätt. Den här säsongen handlade mycket om att få ihop laget och skapa en lagkänsla, det har varit många nya och nygamla spelare som har spelat.

När tror du att ni kan spika hela ledarstaben?

– Så snart som möjligt. Vi har väl några namn på assisterande tränare som vi diskuterar, men inget är klart. Från min sida har det aldrig varit några tveksamheter om vad jag vill. Hultsfreds HF betyder mycket men handboll i stort betyder ännu mer. Det blev så sårbart när jag inte kunde spela vidare själv, jag kände att jag måste hålla på med något inom handbollen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt