Annons:

Funktionärerna Kristian och Dick om kärleken till Semesterracet

Kristian Sandberg och Dick Berg är två av över 300 funktionärer som gör det möjligt att arrangera Semesterracet i Vimmerby. Foto: Linus Johansson

Funktionärerna Kristian och Dick om kärleken till Semesterracet

Över 300 funktionärer behövs för att Semesterracet i Vimmerby ska kunna arrangeras. Två av dem som ställer upp år efter år är posteringscheferna Dick Berg och Kristian Sandberg.

– Alla här har samma intresse och det är en stämning som är helt gudomlig, säger Kristian Sandberg, som bor i Gamleby.

Annons:

Funktionärerna är förstås helt avgörande för att kunna genomföra folkracetävlingen Semesterracet i Vimmerby. Varje år behövs över 300 funktionärer för att få veckan att fungera och de allra flesta av dem kommer tillbaka år efter år. Som Dick Berg och Kristian Sandberg, till exempel.

– Jag har inga planer på att sluta. Det här kommer jag att hålla på med länge till, säger Dick Berg när vi träffas efter den tredje tävlingsdagen.

”Mycket trevligt folk”

Vimmerbykillen har jobbat ideellt på Semesterracet sedan 2002. Sedan många år jobbar han i posteringen ute på banan. Numera är han posteringschef på postering 1.

– Det innebär bland annat att jag har hand om flaggorna, till exempel om ett heat behöver gulflaggas. Som ansvarig får jag därför aldrig lämna min postering vid till exempel krascher. Det är också mitt jobb att se till att jag har tillräckligt med folk på min postering, säger Dick Berg.

Vad är det bästa med Semesterracet?

– Att det är så mycket trevligt folk här uppe som man stöter på under de här dagarna.

Har två regler

Kristian Sandberg har varit med och jobbat runt Semesterracet i närmare 15 år.

– Det började med att några kompisar drog hit mig och sedan var jag fast. Jag har haft lite olika roller, men de senaste fem åren har jag haft hand om en postering, säger Kristian Sandberg.

Att jobba ute på banan innebär förstås en viss risk.

– Det finns alltid en liten risk att något kan hända. Det sätter också lite krav på mig som posteringschef, inte minst att jag tar hand om de som är nya. De som har erfarenhet av detta sätter jag i fronten så att säga så att det är de som springer fram först vid olyckor. Det är också viktigt att man pratar med varandra hela tiden i gruppen, vi är som en familj. Jag brukar säga att jag har två regler som man måste följa. Den första är säkerheten framför allt, gör inget dumt och ha alltid koll på bilarna i första hand. Andra regeln är också extremt viktig; ha skoj!

Hinner man njuta något av själva tävlingen?

– Det hinner man också. Jag själv följer inte heaten och vilka som kör så mycket utan för mig handlar det mest om att det är skoj och mycket action.

Vad tycker du är det bästa med Semesterracet?

– Mer eller mindre allt. Alla här har samma intresse och det är en stämning som är helt gudomlig, säger Kristian Sandberg.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt