Annons:

JUST NU: Ryska förare stängs ute från Bauhausligan

Den ryske stjärnan Artem Laguta är en av förarna som inte får köra i Sverige 2022. Foto: Arkivbild

JUST NU: Ryska förare stängs ute från Bauhausligan

De ryska förarna kommer stängas ute från styrning i svensk speedway 2022. Det meddelar Svemo i ett pressmeddelande.

Annons:

Förare med rysk licens stängs ute från den svenska speedwaysäsongen. Det innebär att Svemo följer det internationella förbundet FIM:s beslut. 

– Det är ett väntat och självklart beslut i den situation som råder. Vi har haft samsyn med förbundet och en bra dialog i frågan. Ingen markering är för liten för att avstå ifrån när det gäller den extrema situation som Rysslands aggressivitet innebär för Ukraina och sin omgivning, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

De licenser som utfärdats av Ryssland dras in och några nya kommer inte att utfärdas. En flytt av licens till ett annat land för en rysk förare kommer inte heller att godkännas. 

– Vi uppskattar både den snabba handläggningen och tydligheten i beslutet. I solidaritet med det som händer i Ukraina är det en självklarhet att stå bakom dessa sanktioner och för att få effekt måste man ta varje tillfälle att skapa påverkan.”, säger Mikael Holmstrand.

Västervik tappar stjärnor

För den svenska ligan innebär det att ett antal förare och klubbar påverkas genom att förare inte blir tillgängliga. Arbete sker nu mellan ESS och Svemo för att hitta lösningar som hjälper dessa klubbar på bästa sätt inför säsongen.

– De klubbar som berörs kommer såklart få möjlighet att ersätta sina stoppade förare utan att det påverkar grundtanken i antalet transferkort för säsongen. Vi har också förare med ukrainsk licens som påverkas av kriget och kan komma att behöva hanteras på samma sätt. Utöver det tittar vi också på hur en eventuell återgång skulle kunna ske om utvecklingen i Ukraina skulle tillåta det. Samma diskussioner förekommer i andra ligor och vi samverkar nu mellan länderna för att skapa en så stor flexibilitet som möjligt för de drabbade klubbarna, säger Holmstrand.

Västervik har ryske trion Gleb Chugonov, Viktor Kulakov och världsmästaren Artem Laguta i sin trupp. Chugonov får dock köra eftersom han tävlar på polsk licens.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt