Annons:

”PK” om Dudeks kräftgång: ”Pratat om att ställa över honom”

Peter Karlsson vill se en bättre insats av Patryk Dudek. Foto: Linus Johansson

”PK” om Dudeks kräftgång: ”Pratat om att ställa över honom”

Patryk Dudek toppar Grand Prix-serien tillsammans med Bartosz Zmarzlik. I Dackarna och Elitserien har det gått betydligt tyngre.
– Han har resurser så det hänger inte på att han inte har grejer. Men det är inte så enkelt som att bara pynta upp heller, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson inför torsdagens bortaderby mot Vetlanda.

Annons:

Polske Patryk Dudek är en favorit bland Dackarnas fans. Efter inledningen på den här säsongen sitter dock glorian lite på sned. Dudek har startat GP-serien starkt och toppar VM efter två deltävlingar tillsammans med Bartosz Zmarzlik. Resultaten i Elitserien har däremot varit långt ifrån tillfredställande. Polackens poängsnitt per heat, 1,278 är rentav riktigt dåligt för en förare av Dudeks kaliber. I bortamatchen mot Västervik förra veckan tog han bara en poäng, blev borttoppad i ett heat och fick inte chansen i något av de två nomineringsheaten.

– Det är den stora oron just nu, att Dudek inte har hittat rätt. Han jobbar på det och när han väl hittar rätt har vi en växel till, säger Peter Karlsson.

Vad tänker du kring hans insats i Västervik förra veckan?

– Han är i toppen av GP-serien och tog full pott i den polska ligan några dagar tidigare... Den cykeln han körde på i Polen den matchen hade han med sig till Västervik och han var skitnöjd innan matchen och sa att det äntligen hade släppt. Jag har pratat med honom efteråt och de kämpar verkligen för att lösa problemet. Helt klart är han frustrerad. Jag har själv varit i den situationen som förare och det blir ofta sämre ju mer man håller på och ändrar. Till slut vet man varken vad som är upp eller ned. Jag är säker på att Patryk Dudek är väldigt mån om Dackarna och det är inte så att han ställer undan sina bästa grejer när han ska till Sverige. Samtidigt är det så att om det du sitter på inte funkar är du maktlös.

”Behöver ha heat”

Att från klubbens sida sätta någon större press på GP-stjärnan ser inte Peter Karlsson någon vinning i.

– Som aktiv kan jag säga att jag inte blev bättre av press. Pressen har man redan från sig själv, ingen annan behöver tala om att det går dåligt. Däremot har jag sagt till honom att gör han en dålig match är han troligen nere som reserv i nästa match och det tror jag inte att han vill.

Har ni funderat på att ställa över honom?

– Jag och Johan (Karlsson, lagledarkollega) har pratat om att ställa över honom. Men vad hjälper det? Han behöver ha heat för att hitta rätt och ska vi gå långt i år måste Dudek fungera. Jag tror inte att svaret på hans problem är att ställa över honom.

Svår bortamatch

I morgon, torsdag, kör Dackarna derby borta mot ett hemmastarkt Vetlanda Speedway.

– Det vore både kul och välbehövligt med poäng, men det är ingen lätt bortamatch om man säger så. Vetlanda ser kompetenta ut, säger Peter Karlsson.

Inför matchen är Vetlanda tvåa i tabellen medan Dackarna är sexa. Fyra poäng skiljer mellan lagen.

– Det är svårt att sia om hur det ska gå. Ska vi gå efter vår form från förra veckan så blir det tufft. Men det är klart att vi ska kunna göra det bättre och den insatsen har bara varit att lägga bakom oss så fort som möjligt.

”Såg vass ut”

Värt att notera är att Maciej Janowski gör sin första match i Dackarna för året. På reservplats föll valet på Artur Czaja och Joel Kling medan Frederik Jakobsen och Kacper Gomolski är utanför derbysjuan.

– Vi har skapliga möjligheter på de platserna. Czaja har åkt bra och körde dessutom bra i Vetlanda lagcup på försäsongen. Ett tag var vi inne på att Kling skulle få vila, men nu har vi valt att ge honom chansen i den här matchen. Vi tycker att han såg rätt vass ut i Västervik, säger Peter Karlsson.

Fakta

Laguppställningar i derbyt:

Vetlanda Speedway: 1) Szymon Wozniak, 2) Dominik Kubera, 3) Artem Laguta, 4) Brady Kurtz, 5) Bartosz Zmarzlik, 6) Filip Hjelmland, 7) Viktor Palovaara.

Dackarna: 1) Maciej Janowski, 2) Jacob Thorssell, 3) Patryk Dudek, 4) Oliver Berntzon, 5) Piotr Pawlicki, 6) Joel Kling, 7) Artur Czaja.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt