Annons:

Tre företag i länet fick pris för sitt klimatarbete

Veronica Franzén (Nöbble gård), Alvin Franzén (Nöbble gård), Johan Ehrenberg (ETC solcellspark i Hultsfred), kommunstyrelsens ordförande i Borgholm Ilko Corkovic, Fredrik Fredriksson (Wikegårds) och vikarierande landshövding Johan Blom. Foto: Pressbild

Tre företag i länet fick pris för sitt klimatarbete

Klimatkommissionen Kalmar län har prisat tre företag i Kalmar län för deras klimatarbete. Årets Solrosvinnare är ETC:s solcellspark i Hultsfred, Nöbble gård i Kalmar och Wikegårds i Löttorp.

Annons:

Klimatkommissionen Kalmar län lyfter varje år fram goda exempel på hur man kan arbeta i stort och smått med klimatfrågan och delar ut uppmuntringspris till företag, organisationer, personer eller föreningar som har utfört framstående åtgärder eller insatser som inspirerar och genererar innovation, jobb och aktiviteter inom klimat- och miljöområdet

Det var tre aktörer som mottog pris av vikarierande landshövding Johan Blom och Klimatkommissionens ordförande Ilko Corkovic vid dagens ceremoni på länsresidenset i Kalmar. 

Pris till solcellspark i Hultsfred

Den första pristagaren är ETC Sols solcellspark i Hultsfred och Solrospriset med diplom och blomma mottogs av Johan Ehrenberg. 

”ETC Sol bygger en stor solcellspark i Hultsfred. Den färdiga parken är tänkt att producera 10 megawatt på en markyta på omkring tolv hektar. Fullt utbyggd ska parken ge lika mycket el som används i 20 000 hushåll. Parken är ovanlig, eftersom den finansieras genom så kallad ”crowdfunding”. Det innebär att en stor grupp individer med små summor hjälper till att finansiera verksamheten, istället för att en eller ett fåtal investerare bidrar med en större summa. ETC Sol är också ett bolag som kommunicerar klimatfrågan aktivt och folkbildar för den som vill lyssna”, står det i motiveringen. 

Nöbble gård, strax norr om Kalmar, var den andra Solrosvinnaren. 

”Nöbble gård tänker utanför boxen och visar med sitt ekologiska jordbruk och förnybara energiproduktion hur man på ett modernt sätt kan vara med som lantbrukare och bidra till en hållbar framtid. Gården bedriver ekologisk mjölkproduktion och all mark är kravgodkänd. Kvigor och tackor med lamm betar på naturbeten. Gödseln rötas vid More Biogas och går sedan tillbaka till gården. Raps förädlas till rapsolja på den egna gården. På ladugårdstaket vilar Nöbble Solpark, som ägs av privatpersoner och företag tillsammans, i en solförening där var och en får sin egen el från sin del av taket. Ett vindkraftverk förser gården med el som bland annat går till en eldriven foderanläggning och en eldriven minilastare, innan överskottet säljs ut på nätet”, skriver Klimatkommissionen Kalmar län. 

Wikegårds på norra Öland var den tredje och sista pristagaren på residenset i Kalmar.

”De har ett brett hållbarhetstänk och arbetar aktivt med vatten, avfall och energifrågor. De har dessutom en tydlig HBTQ-profil. Målet är att bli Sveriges första klimatneutrala besöksdestination och företaget är på god väg. Havsvatten i toaletter och två avsaltningsverk som ombesörjer att företaget är självförsörjande från Östersjön. Eget vattenverk är företagets sätt att hantera problemen med torka och tillgången på dricksvatten – utan att belasta grundvattnet. Smarta lösningar sänker energianvändningen, solceller bidrar till elproduktion och det finns planer på vindkraft”, står det i motiveringen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt