Annons:

  • Riksdagsledamöter på besök i Hultsfred:

    Jonas Svensson på Stegen fick besök av Laila Naraghi och Lena Hallengren från Socialdemokraterna i måndags. Foto: Ossian Mathiasson

  • Riksdagsledamöter på besök i Hultsfred:

    Jonas Svensson berättar om Stegens verksamhet för Socialdemokraterna som var på besök.

  • Riksdagsledamöter på besök i Hultsfred:

    Laila Naraghi tycker att det är viktigt att kommunerna själva får avgöra hur man vill använda välfärdsmiljarderna från regeringen. Hultsfred fick 39 miljoner i år och lika mycket pengar kommer nästa år.

  • Riksdagsledamöter på besök i Hultsfred:

    Micke Lång, ordförande för Socialdemokraterna Hultsfred.

Riksdagsledamöter på besök i Hultsfred: "Imponerad över deras sätt att jobba"

Hultsfreds kommuns integrationsarbete stod i fokus på måndagen.
Socialdemokraternas tre riksdagsledamöter från Kalmar län besökte både Hultsfreds gymnasium och Stegen.
– Jätteintressant och väldigt bra ordnat, säger Laila Naraghi.

Annons:

Socialdemokraternas tre riksdagsledamöter från Kalmar län – Lena Hallengren, Laila Naraghi och Krister Örnfjäder – var på plats i Hultsfred under måndagen för att få information om integration och hur framför allt en landsbygdskommun som Hultsfred jobbar med de frågorna. 

När regeringen presenterade sin höstbudget i fjol kom de med en stor satsning där de ska dela ut pengar till de kommuner och landsting som tar ett stort ansvar för flyktingmottagandet.

– Hultsfred har fått 39 miljoner i år och nästa år blir det lika mycket, säger Laila Naraghi.

"Ska inte detaljstyras från Stockholm"

Hon tycker att det är viktigt och intressant att komma ut till olika platser i Kalmar län och uppleva verksamheter och människor som hon sedan kan ta med sig till regeringen.

– I det här fallet med välfärdsmiljarderna så är det viktigt att komma ut och se hur pengarna har använts och vad de har haft för betydelse för till exempel Hultsfred, säger hon och fortsätter:

– Hultsfred har tagit emot en stor andel nyanlända och då har man fått extra mycket pengar. Jag tycker att det är viktigt att kommunerna själva får avgöra vad pengarna ska gå till. Jag är helt säker på att folket i Hultsfred har bäst kunskap om vad pengar ska användas till. Det är inget man ska detaljstyra från riksdagen i Stockholm.

Lizette Wästerlund, vice ordförande för Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun, berättar att merparten av pengarna har gått till att anställa fler pedagoger och socialsekreterare med mera.

Tycker du att pengarna har använts rätt här i Hultsfred?

– Ja, vi har fått bra information på både gymnasiet och Stegen. Jag är väldigt imponerad över Hultsfreds gymnasiums verksamhet och deras sätt att jobba med framför allt språkträning och integration, säger Laila Naraghi.

"Blir tvungna att prata svenska"

Micke Lång, ordförande för Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun, tog med de tre riksdagsledamöterna till introduktionsprogrammet på gymnasiet och Stegen, som jobbar mycket med integrationsfrågor och tar in personer från Arbetsförmedlingen på språkpraktik.

– Vi jobbar så mycket vi kan med integrationen och vi vill ha en blandning av nyanlända och de som är svensktalande. Då blir de tvungna att prata svenska, säger Jonas Svensson på Stegen.

Hur fungerar er verksamhet?

– Vi har sysselsättning och arbetsträning för människor som är långt ifrån arbetsmarknaden och där har vi fem-sex olika stationer. Vi har butik, caféteria och flera andra stationer.

Vad betyder detta besök för er?

– Det är spännande och roligt att de stora politikerna får reda på hur det funkar och ser ut hos oss. För oss är det jätteviktigt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt