Annons:

KRITISERADE FÖRSÄLJNINGARNA SKJUTS UPP

Aspelands pastorat, där bland annat Virserums församling ingår, står inför en svår ekonomisk utmaning. Foto: Ossian Mathiasson

KRITISERADE FÖRSÄLJNINGARNA SKJUTS UPP

Aspelands pastorat beslut att sälja flera församlingshem har fått massiv kritik. Nu väljer man att skjuta upp försäljningarna på obestämd tid.
– Arbetsgruppen finns kvar, men vi ligger lågt. Vi behöver återhämta oss och samlas igen till hösten", säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl till Vimmerby Tidning.

Annons:

Aspelands pastorat har stora ekonomiska problem och behöver spara fem miljoner om året. Skälet är att man har tappat en tredjedel av medlemmarna sedan 200. Dagens Hultsfred har tidigare berättad om de omfattande besparingsförslagen.

I dag skriver VT att de planerade försäljningarna av församlingshemmen – ett förslag som mött kraftig kritik – skjuts upp.

Får kritik av facket

Däremot har man minskat antalet tjänster inom barnverksamheten från 7,05 till 3. Personalen går från att vara sommarlediga till vanlig semester.

– På så sätt kan vi utöka verksamheten till att omfatta också lovdagar. Vi tänker oss dessutom ett bredare samarbete med kantorerna vid exempelvis bebissången, så neddragningen betyder inte att verksamheten bantas. Tvärtom utökas den, säger Ulla Lisedahl till VT.

Besparingen på barnverksamheten kritiseras av Kommunals Erland Bjarne.

– När man gör en så stor förändring, som att gå från sju till tre heltidstjänster och ändå tror att man ska ha samma verksamhet kvar, är det viktigt att man gör en noggrann risk- och konsekvensanalys först. Innan man säger upp folk. Så man vet att man har en verksamhet man kan stå för. Men den analysen påbörjades först en dryg vecka efter förhandlingarna, säger han till VT.

Gör överskott 2017

Antalet kantorstjänster minskas från sex till fyra, men där behövs inga uppsägningar som det ser ut nu. En har slutat och en är tjänstledig.

– Vi avvaktar med den förhandlingen, vi vet inte i dag om den tjänstlediga kantorn kommer tillbaka, säger Ulla Lisedahl.

Däremot visar Aspelands Pastorat upp ett överskott för 2017 på 3,1 miljoner. Skälet är många vakanser. Av de sex prästtjänsterna är bara 3,5 tillsatta.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt