Annons:

Micke Lång (S) blev både bestört och häpen efter föreningen Vindfrids inlägg inför kvällens gruppmöten där politikerna ska diskutera och fatta beslut om vindkraftsprojektet i Tönshult. Foto: Ossian Mathiasson

Föreningens inlägg uppfattas som hotfullt: ”Allvarligt hot mot demokratin”

Snart kommer ett besked om vindkraftsparken utanför Virserum. Föreningen Vindfrid skriver i ett Facebookinlägg att de politiker som röstar för projektet kommer hållas ansvariga inför de boende som får sina liv försämrade vid en byggnation.
Det är ett inlägg som möts av kritik från både Lars Rosander (C) och Micke Lång (S).
– Det är ett allvarligt hot mot demokratin, säger Micke Lång till DH.

Annons:

Kommunstyrelsen ska på tisdagen komma med ett förslag till kommunfullmäktige om hur de ställer sig till vindkraftsprojektet i Tönshult och partierna har i kväll sina gruppmöten. 

Föreningen Vindfrid publicerade på söndagskvällen ett inlägg på Facebook för att sätta press på politikerna inför det så viktiga beslut som ska fattas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

En av de fyra punkterna har fått politikerna att reagera kraftigt. Föreningen skriver att de alltid kommer upplysa om, påminna om och namnge de politiker som röstade för vindkraftsprojektet och särskild så om och när dessa 270-meters bjässar byggs. 

”Då ska alla veta vilka personer som en gång beslutade om verken. Att riskera så många människors frid är närmast ofattbart och vi tror ingen politiker vill det med flit utan att politikerna ens funderar på att säga ja till vindkraft visar att de lever i djup okunskap om vindkraftens konsekvenser”, skriver föreningen Vindfrid på sociala medier. 

"Vill man verkligen ha den här tonen?"

Fullmäktigeledamoten Micke Lång (S) har tagit kontakt med Dagens Hultsfred och anser att det är regelrätta hot mot demokratin och enskilda politiker. 

– Det som föreningen skriver uppfattas väldigt hotfullt i och med att de kommer förfölja och kolla upp alla som röstar för vindkraft. Vill man verkligen ha den här tonen och retoriken att man går efter personangrepp? Besitter de själva verkligen den kunskap med hänvisning till att man delar Youtube-klipp på sociala medier? Det är ett allvarligt hot mot demokratin, säger Micke Lång. 

När frågan om Dackevind var uppe för diskussion sa Socialdemokraterna ja till att låta experterna på Länsstyrelsen säga sitt. 

– Vi har hela tiden sagt att vi inte kan vindkraft. Vi är en liten plutt i Hultsfreds kommun som ska uttala oss om en sådan monumental fråga som energiförsörjningen i framtiden, då är det bäst att länsstyrelsen får komma hit och säga sitt. Det som skrivs i inlägget uppfattar jag som indirekta hot mot demokratin, att de kommer förfölja alla som röstar för vindkraft och se till att de får ta ansvar för de följder som blir. Jag vet inte vad det är för följder. Det får finnas gränser för vad man skriver. 

Hur ser du på det som skrivs?

– Jag blir väldigt bestört och häpen av den här typen av retorik med förtäckta hot när de skriver att de kommer hålla politiker ansvariga och förfölja dem. Om det skulle bli ett ja på kommunal nivå i kommunfullmäktige så är det inte ett ja. Det är ett ja till att länsstyrelsen, som kan detta, får komma hit och säga om det går eller inte. 

"Ingen ska skrämmas med hot"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) hade inte sett föreningen Vindfrids inlägg förrän Dagens Hultsfred tog kontakt med honom på måndagen. 

– Det språkbruket reagerar jag väldigt starkt emot, att man indirekt hotar de som har en annan åsikt än de själva. Ingen ska skrämmas med hot att tvingas ta ställning åt det ena eller det andra hållet, oavsett vilken synpunkt man har, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Man kan undra om det är hela föreningens synpunkter som förs fram eller om det är någon enskild person som har skrivit så i föreningens namn. Det är en mycket otrevlig och obehaglig skriven text som du har läst upp för mig. 

Att politiker, som röstar för vindkraftsprojektet, ska hängas ut offentligt är något som får Rosander att reagera kraftigt. 

– Vi inom Centerpartiet har de som kommer säga ja och nej. Oavsett vilket parti man tillhör så ska man inte hotas på det här viset, naturligtvis får man uttrycka sina åsikter i olika sammanhang men det är fullmäktige som är det högsta beslutande organet. Har beslutet tagits i laga ordning så är det vad man ska rätta sig efter. Det är väldigt olämpligt skrivet.

Känns det jobbigt att behöva diskutera vindkraftsfrågan på kvällens gruppmöte?

– Nej, det är en del av politiken, att det kommer förslag som inte delas av alla utan att man har olika synpunkter om vad man bör göra eller inte göra. Det är ett tråkigt sätt att förhålla sig till en demokratisk process, att de som röstar fel på något sätt, enligt en viss grupp, ska hängas ut offentligt. Jag reagerar kraftigt emot det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt