Annons:

Testar ny lösning istället för ambulans i norra länet:

Melker Engström är ambulanschef i norra länet. Foto: Ossian Mathiasson

Testar ny lösning istället för ambulans i norra länet: "Ska minska belastningen"

Nu ska Region Kalmar län testa en ny lösning i norra länet. Det handlar om en bedömningsbil med sjuksköterska som kommer åka ut när det inte anses att ambulans behövs. 

Annons:

Årligen har de fyra akutambulanserna i Vimmerby och Hultsfreds kommun cirka 5 000 uppdrag. Färre än hälften, 46 procent, slutar med att en patient transporteras till sjukvårdsinrättning för vård. 

Därför kommer regionen nu testa att använda sig av en bedömningsbil med sjuksköterska som åker ut till dem i kommunerna som ringt 112, men där det inte anses att ambulans behövs. 

– Vi kommer att testa något som benämns ”first responder” för att minska belastningen på våra fyra akutambulanser i Vimmerby och Hultsfreds kommuner så att de kan komma snabbt när de verkligen behövs. Men vi ska ända åka ut till alla som ringt 112, fast med bedömningsbil istället, säger Melker Engström, ambulanschef i norra Kalmar län, i ett pressmeddelande.

1 000 patienter

I över 1 000 uppdrag visar det sig att patienten inte har en sjukdomsbild eller symtom för primär- eller akutvård. Drygt 400 andra personer hänvisas till att ta eget fordon eller beställa sjuktransport genom Kalmar länstrafik, KLT, till sjukhus då de inte är i behov av vård under transport. 

Ytterligare omkring 200 får hjälp av ambulanspersonal att ta kontakt med sin hälsocentral för vård och nästan 150 kan stanna hemma efter att ha fått egenvårdsråd.

– SOS Alarm kommer därför från måndagen den 11 oktober att göra en värdering av ambulansbehovet och är det inte uppenbart kommer bedömningsbilen med sjuksköterska att skickas ut till patienten.

"Behov av ytterligare en resurs"

Sjuksköterskan kommer att ha möjlighet att analysera, bedöma, behandla och identifiera subakuta och icke-akuta besvär under dagtid alla dagar i veckan. Ambulanssjuksköterskan som bemannar bedömningsbilen ska ge egenvårdsråd eller hänvisa patienten till icke-akuta besvär under dagtid alla dagar i veckan. 

Ambulanssjuksköterskan som bemannar bedömningsbilen ska ge egenvårdsråd eller hänvisa patienten till primärvården eller tillkalla ambulans om det behövs. Bedömningsbilen kan också larmas till hjälpsökande vid sjukom eller olycka i väntan på ambulans. 

– Vi har ett behov av ytterligare en resurs i det här området, men det är inte en akutambulans i första hand utan en annan form av mobil vård det handlar om. Då är first responder det alternativ vi testar som ett ett-årsprojekt, säger Melker Engström.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt