Annons:

Mångmiljonstöd ska bygga fler gång- och cykelvägar i Hultsfred:

Trafikverket betalar ut 9,3 miljoner kronor till flera olika gång- och cykelvägsprojekt i Hultsfred. Foto: MostPhotos

Mångmiljonstöd ska bygga fler gång- och cykelvägar i Hultsfred: "Fantastiskt"

Trafikverket betalar ut 9,3 miljoner kronor till flera olika projekt vad gäller gång- och cykelvägar i Hultsfred. Det är det näst största bidraget till en kommun i södra Sverige. 
– Fantastiskt. Skönt att kunna lägga ännu mer pengar på satsningar med gång och cykel, säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK.

Annons:

Trafikverket har beviljat 75 miljoner kronor i stöd till 17 kommuner och regioner när det kommer till den tillfälliga cykelförstärkningen som regeringen fattade beslut om 2020. 

Av dessa hamnar 22,5 miljoner kronor i Trafikverkets region syd där Hultsfreds kommun erhåller 9,3 miljoner kronor för att bygga ut och bygga nya gång- och cykelvägar på flera ställen i Hultsfreds tätort. 

Näst störst bidrag till Hultsfred

Hultsfred får det näst största bidraget i region syd då Helsingborgs kommun får mest pengar med 10,2 miljoner kronor. 

– Det blir ett bra tillskott till projekten så vi kan prioritera och göra ännu mer bra saker för de pengarna som vi skulle ha lagt på gång- och cykelvägar. Vi skulle lägga nästan 18 miljoner kronor på de tre sträckorna och nu får vi hälften i bidrag, säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK. 

Det ska byggas gång- och cykelvägar utmed Norra Oskarsgatan och Aspedalsgatan samt på kvarteret Batteriet och nya handelsområdet Knekten. 

– Vi vill binda ihop nya förskolan i södra Ekeberg med bostadsområdena på Slätten. Mest pengar går till kvarteret Batteriet, Norra Oskarsgatan och sträckan som går till nya förskolan, säger Råsbacken och fortsätter: 

– När vi sökte dessa bidrag var det tvunget att finnas konkreta fakta om allting man skulle göra. Det är projekt som vi har projekterat för och håller på och projekterar för nu. Det var enkelt för oss att skicka in en ansökan. Fantastiskt att vi fick pengarna.

Så ser tidsplanen ut

Att det blir en säker gång- och cykelväg mellan Willys och Sibylla på Norra Oskarsgatan är viktigt, enligt Råsbacken. 

– Nu ligger gång- och cykelvägen precis intill bilvägen så den kommer flyttas in i grönområdet, vara avskild från bilvägen och bli mycket säkrare. 

Vad händer nu?

– Vi räknar med att bli färdiga med alla handlingar i slutet av hösten/början på vintern och vi går ut med upphandling i vinter, antingen före eller efter jul. Själva utförandet drar man inte igång med förrän tjälen har släppt så målet är att dra igång i april-maj nästa år. 

Trafikverket skriver i sitt pressmeddelande att åtgärderna som beviljats stöd kommer vara klara under 2022. 

– Vi ska ha ett möte med Trafikverket på fredag och diskutera frågan. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt