Annons:

Därför står arbetet med butikens utbyggnad stilla: ”Olyckliga omständigheter”

Frendos butik i Hultsfred ska byggas ut men arbetet har stött på patrull och inte varit igång på flera veckor. Foto: Ossian Mathiasson

Därför står arbetet med butikens utbyggnad stilla: ”Olyckliga omständigheter”

Frendo i Hultsfred ska byggas ut men byggprojektet har stött på patrull och står för stunden helt stilla. 
– Det är väldigt många som undrar varför inget händer. Det är olyckliga omständigheter, säger Leif Alexandersson, som driver Frendo tillsammans med hustrun Lotta. 

Annons:

Frendo är mitt uppe i en stor om- och tillbyggnation och förhoppningen har hela tiden varit att utbyggnationen ska vara klar i februari 2022. 

Nu berättar Leif Alexandersson om olyckliga omständigheter som har lett till att arbetet inte rullar på som planerat.

– En kabel, som ligger under huset och som alltid har legat där, skapar problem. När vi i vecka 41 skulle börja gräva för grunden tog arbetet stopp. Då meddelade EoN att det var tvunget att flytta på kabeln som ligger under befintlig byggnad, säger Leif Alexandersson och fortsätter: 

– När vi i våras gjorde upphandlingen hjälpte ett lokalt företag oss med att flytta ut mätpunkten. Eon visste redan då att kabeln går under huset och att vi skulle flytta ut mätaren från centralen inne i huset till ett mätarskåp utomhus. Jag fick pris på det och allt var frid och fröjd. När vi skulle börja gräva fick vi inte röra jorden över kabeln utan den skulle flyttas till följd av någon regeländring. 

"Olyckliga omständigheter hela vägen"

Det har sedan dess varit stiltje i arbetet vid Frendo i Hultsfred. 

– Det har tagit väldigt lång tid för EoN och Vattenfall. Alla tillstånd från markägare var klart ganska tidigt, men det har ändå dragit ut på tiden. Nu på slutet har Vattenfalls arbetslag drabbats av sjukdom. Det sista jag vet är att de ska börja gräva för kabeln på måndag och vara färdiga veckan därpå (vecka 49).

Det skulle då innebära att arbetet med att bygga ut butiken kan återupptas åtta veckor senare. 

– EoN äger ledningarna och Vattenfall utför arbetet. Det tog ett tag innan alla papper var påskrivna och när det var klart kunde de dela ut jobbet till Vattenfall. De har haft problem med sjukdom i sina arbetslag. Det har varit mycket olyckliga omständigheter hela vägen. Det är anledningen till att det står stilla. Det som kan vara lite olyckligt att vädret börjar ställa till det och att vintern är i antågande. Vi ligger åtta veckor efter tidsplan, det innebär att de som fick jobbet och hade planerat in sina veckor har blivit tvungna att starta upp andra jobb. Det blir en problematik som huvudentreprenören har att hantera.

EoN ser ut att börja på måndag

Det har sedan tidigare varit möjligt att bygga över kabeln, som går tvärs igenom Frendos och Körners fastigheter. Nu är det inte längre möjligt.  

– Nu har det kommit andra lagar och regler som säger att man absolut inte får bygga över kabeln. Det är inte vårt fel, utan EON säger att det är deras gamla försyndelser. De gör det utan att det kostar oss något extra utöver att det har skjutit fram projektet i tid. De har beklagat att det har blivit så här.

Vad kan du säga om det arbete som ska utföras?

– EoN börjar på måndag med sitt arbete att flytta kabeln. De kommer gräva i tomtgränser och gå ut på Oskarsgatan så de kommer gå runt alla fastigheter som kabeln i dag går under. Den gamla kabeln som ligger under fastigheten kan i sin tur kopplas bort. Vi hoppas kunna komma igång med bygget så fort som möjligt när kabeln är flyttad och ligger på ett sätt som de kan acceptera.

Butiken och utbudet inför jul är precis som vanligt. 

– Det flyter på ganska normalt inne i butiken även om butiksytan är mindre. Vi har fått till ett större paketrum som vi var ute efter. Nu ska vi kunna hantera Black Friday-rusningen utan några större problem och julhandeln ska flyta på som vanligt där paketavdelningen är viktig för oss. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt