Annons:

Rustar för att undersöka tusentals ukrainska flyktingar –

Asyl- och flyktinghälsovården i Hultsfred och Kalmar kraftsamlar för att hälsoundersöka tusentals ukrainska flyktingar. "Vi har en organisation för det här sedan lång tid tillbaka och flertalet av oss som arbetar i dagsläget var med redan 2015 och 2016, så vi har byggt upp en bra rutin och erfarenhet", säger verksamhetschef Ann Arvidsson. Foto: Privat

Rustar för att undersöka tusentals ukrainska flyktingar – "Vet att få är vaccinerade mot covid-19"

Asyl- och flyktinghälsovården i Hultsfred kraftsamlar för att hälsoundersöka tusentals ukrainska flyktingar. Man vet exempelvis att vaccinationsgraden mot covid-19 är låg.
– Vi har redan börjat samla personal från olika delar av Region Kalmar för det här arbetet, säger Ann Arvidsson, chef för asyl- och flyktinghälsovården i länet.

Annons:

Till skillnad mot många andra lade Region Kalmar aldrig ner sin asyl- och flyktinghälsovård när flyktingströmmarna minskade 2016, så både kompetens och erfarenhet finns kvar på de båda mottagningarna i Hultsfred, som ansvarar för norra länet, och Kalmar.

– Vi har en organisation för det här sedan lång tid tillbaka och flertalet av oss som arbetar i dagsläget var med redan 2015 och 2016, så vi har byggt upp en bra rutin och erfarenhet. Nu behöver vi bara aktualisera och anpassa det efter dagens förutsättningar – sedan är vi beredda att gå igång, säger Ann Arvidsson.

Vilket SVT Småland var först med att rapportera om.

Ska identifiera ett vårdbehov

Hon är väl medveten om att det kommer att komma många flyktingar från Ukraina även till länet.  Det är asyl- och flyktinghälsovårdens ansvar att hälsoundersöka alla – i syfte att identifiera ett vårdbehov, att förhindra smitta i samhället och se över vaccinationer, men också att informera om sjukvården. 

– I det här fallet, när vi tittar på vad det är för risker med Ukraina, ser vi att det är låg vaccinationstäckning, men också ökad risk för tuberkulos och hepatit B. Ukraina har också haft mässlingsgenombrott, senast 2019, så det är flera saker vi behöver kolla upp i hälsoundersökningen, säger Ann Arvidsson.

Har ni resurser för att klara en massflykt till länet?

– Bra fråga, det vet vi inte. Det finns ett nationellt scenario som spänner från 27 000 till 212 000, där planeringsantagandet är att 76 000 människor kommer söka sig till Sverige, men finns inget antal per kommun i dagsläget.

– Men, det kan jag ju säga att regionens resurser är inte anpassade för det behov som kan bli nu, så vi har redan börjat ta in intresseanmälningar från sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare, så vi har möjlighet att ringa in dem när vi går igång.

2015 hade man som mest inne 50 vikarier från de här tre yrkesgrupperna, som hjälpte till att hälsoundersöka.

Hur snabbt bedömer du att ni kan vara igång?

– Vi är redan igång lite smått och jag bedömer att vi kan vara igång i större skala om en eller två veckor. Vi behöver bara få vissa saker på plats, bland annat det här med registreringen som görs via Migrationsverket. Men det kan ju ta lite tid innan de blir inregistrerade, så vi kan kalla dem till hälsoundersökning. Så där tittar vi nu på andra vägar att nå ut. En möjlighet vi ser är att samarbeta med kommunerna, som kanske får vetskap om de här personerna snabbare.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt