Annons:

Nytt grepp: tar invånarna till hjälp för att utveckla verksamheten

Hälsocentralen i Hultsfred vill lyfta verksamheten med hjälp av medborgarna. Foto: Bildbyrån

Nytt grepp: tar invånarna till hjälp för att utveckla verksamheten

Hälsocentralen i Hultsfred har börjat ta hjälp av invånarna för att förbättra vården.
– Det är viktigt att lyssna med de vi är till för, så vi inte utvecklar utifrån vad vi själva tror blir bäst, säger verksamhetschef Ann Arvidsson.

Annons:

Hon har haft den här tanken länge, faktiskt under flera år. Arbetet med nära vård blev avgörande, att man till slut kom till skott i våras.

Nu är ambitionen att vården ska bli bättre och säkrare, genom att invånare med erfarenhet som patient eller närstående medverkar mer i utvecklingen av vården.

– Bakgrunden är just det, att vi ska arbeta med nära vård. För min del är det viktigt att få våra invånare att medverka, för att få input från dem vi är till för. Så vi inte bara verksamhetsutvecklar utifrån vad vi tror att de som nyttjar hälsocentralen i Hultsfred önskar eller vad vi själva tror blir bäst, säger Ann Arvidsson.

Vad har ni fått för respons?

– Vi gick ut och efterfrågade intresserade. Det är tre män och tre kvinnor som vi hunnit träffa några gånger, där vi tagit upp olika ämnen för att de ska få en bra grund, hur vi tänker i regionen och sedan den röda tråden ner till hälsocentralen med fokus på mål, förutsättningar, samarbeten och vilka tjänster hälsocentralen kan erbjuda.

Hur har arbetet inletts, så här långt?

– Vi plockar upp olika idéer, tankar och frågeställningar och resonerar kring det. De har fått berätta om vad som är viktigt för dem, att de får hjälp och stöd med på Hultsfreds hälsocentral. Flera av dem har också haft kontakt med sina vänner, om deras upplevelser, så det ger ringar på vattnet. Och som det ser ut nu är inriktningen på projektet ”nära vård”, där vi utgår från hälsocentralen, men också tar med Hultsfreds kommun, ambulansverksamheten med flera, som andra vårdgivare.

Kan den här gruppen komma att bli större?

– Varför inte. Vi behövde starta någonstans och valde att starta med ett äldre gäng. Visst kan man titta vidare på att få in åsikter från de i andra åldrar också, för deras åsikter är också viktiga.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt