Annons:

Nej till fyslokal – så löste personalen det på egen hand:

Ambulanspersonalen i Virserum, med skyddsombudet Johanna Habbe i spetsen, har stridit för ett rum för fysträning i den nya stationen utan att få gehör hos styrande politiker. Nu löser man det på egen hand. Foto: Privat

Nej till fyslokal – så löste personalen det på egen hand: "Det är sorgligt"

Ett nej till att bygga ett gym på ambulansstationen i Virserum hindrade inte kollegorna. Nu har de tagit saken i egna händer.
– Vi har fått göra någon slags ”bonnlösning”, jag tycker det är sorligt, säger skyddsombudet Johanna Habbe.  

Annons:

Medarbetarna, med skyddsombuden Johanna Habbe och Stig Ruchatz i spetsen, slog tidigt fast att det var en stor miss att inte planera för en lokal för fysträning när en ny ambulansstation skulle byggas i Virserum.

Önskan var att kunna träna på arbetstid eftersom Region Kalmar län kräver att personalen ska genomgå regelbundna fystester. Men Länsunionen med S, C och L i majoritet sa nej.

Möblerar om i nya lokalerna

Nu har personalen tagit saken i egna händer. Lösningen får bli att möblera om och  flytta med sig den utrustning som finns på gamla ambulansstationen, ett löpband, en roddmaskin, en motionscykel och lite småredskap som hantlar, som personalen köpt själva.

– I och med att vi inte får det stödet vi borde få, av beslutande politiker i det här fallet, så får vi göra någon slags ”bonnlösning” själva. Jag tycker det är sorgligt att vi ber om hjälp och att det totalt sågas och lämnas i händerna på oss. För vi vill vara i den form som vi har krav på oss att vara för att kunna göra det bästa arbetet för våra patienter.

Hur löser ni ommöbleringen?

– Eftersom vi inte påbörjar vår tjänstgöring i Virserum utan i Hultsfred behöver vi för tillfället inte omklädningsrummet som är byggt. Så vi plockar inte bort någonting, utan vi utnyttjar utrymmen som annars kommer att stå tomma, säger Johanna Habbe.

Henrik Ryheden är ambulanschef i Vimmerby och Hultsfred, där Virserum ingår, och han understryker att det inte inverkar på vare sig byggstruktur, säkerhet eller brandskydd

Vad tänker du kring att personalen fått lösa behovet av att kunna träna på stationen på egen hand?

– Jag vill ju ha frisk personal med möjlighet till att kunna röra på sig på arbetstid. Jag kan tycka att möjligheten att få gymma borde finnas på våra arbetsplatser, när vi samtidigt har ett fyskrav, säger han.

Lyfte frågan på nytt

Under torsdagen lyfte Anders Andersson, (kd) och Carl Dahlin (m) på nytt frågan i regionfullmäktige, i ett försök att i vart fall framtida nybyggda ambulansstationer ska rymma lokal för fysträning – och återigen blev det ett nej från Länsunionen, det vill säga S, C och L, som är i majoritet.

– Det mest uppseendeväckande som hände under debatten var när Länsunionens företrädare hänvisade ambulanspersonalen att använda friskvårdbidraget för att ha fysträning på privata gym. Detta är respektlöst gentemot våra medarbetare, säger Andes Andersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt