Annons:

  • Kritik mot misskött kyrkogård – här är förklaringen:

    Minneslunden håller på att göras i ordning, där muren tas fram och häcken bytts ut till följd av torkan. "Många projekt har gjort att vi kommit lite efter med skötseln av kyrkogården", säger Jörgen Pettersson som svar på kritiken. Foto: Lotta Madestam

  • Kritik mot misskött kyrkogård – här är förklaringen:

    "Det var främst i det här området vi halkat efter med gräsklippningen, men efter måndagens arbetsdag är vi redan ifatt, så man önskar att folk inte skulle klaga på Facebook utan fråga varför det ser ut som det gör istället", säger Jörgen Pettersson. Foto: Lotta Madestam

Kritik mot misskött kyrkogård – här är förklaringen: "Tråkigt med alla skriverier"

Flera besvikna riktar kritik mot, som man tycker, mittskötsel av Målilla kyrkogård. Pastoratets Jörgen Pettersson har en förklaring och menar att det är högst tillfälligt.
– Jag blir så besviken att folk inte kan höra av sig och fråga varför det ser ut som det gör, istället för att skriva en massa på Facebook, säger han.

Annons:

I helgen startade en diskussion i Målillagruppen kring vad som egentligen hänt med skötseln av Målilla kyrkogård.

– Att det kan bli så dåligt, Målilla kyrkogård som var så välskött förr, skriver en kyrkogårdsbesökare.

– Jag var där idag och blev jättebesviken. Vi betalar dyrt för skötseln, jag hoppas på bättring, skriver en annan i tråden som växte sig lång efter första inlägget.

 Finns en förklaring

Jörgen Pettersson är en av arbetsledarna och han har en förklaring till varför det ser ut som det gör för tillfället.

– Vi har haft ett jätteprojekt runt minneslunden och då blir det så att man kommer efter. Allt sådant här ligger utanför det årliga underhållet. Egentligen borde det läggas ut på entreprenad, men för att hålla nere kostnaderna gör vi det själva. Dessutom bytte vi plantor på gravarna i förra veckan och det tar extra tid. 

– Så förklaringen är helt enkelt att vi har gjort annat än det vanliga skötselarbetet för plantorna behövde komma i jorden, tillägger han.

Så det är tillfälligt, hur det ser ut på Målilla kyrkogård?

– Ja, visst är det tillfälligt. Det brukar väl inte se ut så här? Vi har ändrat lite på tjänsterna, men till syvende och sist kommer det vara som det alltid har varit i Målilla. Det är inga neddragningar i pastoratet. Däremot är det sju församlingar i pastoratet och då måste man åka och hjälpa varandra när det behövs.

Torkan påverkar

Enligt Jörgen Pettersson har pastoratet haft, och har fortfarande, jättemånga projekt på grund av den torka som är, och som märks även på kyrkogårdarna. 

– Bevattningsförbud påverkar att växter, häckar och träd dör. I förra veckan införde länsstyrelsen dessutom ett förbud att använda åvatten till bevattning, då flödena är långt under det normala.

I Lönneberga har man haft 700 häckplantor att plantera, i Vena håller man på att byter ut en häck och i Mörlunda står man inför ett jätteprojekt kommande höst, så man är där nu och gräver lite.

– Vi har planterat 11 000 isbegonier i pastoratet. Allt sammantaget gör att vi hamnar fel i den normala skötseln. Det är fullt naturligt och jag är jättestolt över de anställda som kämpar med detta, säger Jörgen Pettersson.

"Tragiskt med skriverierna"

Jörgen Pettersson kan inte låta bli att kommentera skriverierna som blivit på Facebook.

– Det är tragiskt när folk inte kan ha förståelse, utan man slänger ut på Facebook det första man gör. Man kan faktiskt slå en signal iställer för att sprida hånande kommentarer via den vägen. Oftast finns det ju en förklaring.

– Jag har ingen extrapersonal att sätta in och då faller skuggan på personalen, det är så tråkigt. Personalen mår inte särskilt bra idag, när de jobbar och sliter allt de kan för att det ska bli snyggt på våra kyrkogårdar.

Men du förstår kritiken, på så sätt att kyrkogården inte är helt välskött för tillfället?

– Ja, jag förstår kritiken. Men det är tillfälligt. Vi har haft skyltar uppsatta i Målilla att vi håller på med minneslunden. Då borde folk kunna lägga ihop ett plus ett och inse att det kanske kommer att bli lite eftersatt någonstans.

Det som är eftersatt är främst gräsklippningen, som inte hunnits med som brukligt och vissa grusgångar man inte hunnit med att skyffla när planteringen måste få ta den tid den behöver.

När skulle du säga att ni är i fatt igen?

– Den här veckan kommer vi att vara ifatt igen. Jag tar på mig det här fullt ut, för det var jag som sa att det är viktigare att en tujahäck kommer i marken, så får gräset bli lite för långt, det fixar man till på en vecka. Så min personal har gjort precis så gott de har kunnat och lite där till, säger Jörgen Pettersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt